Buckwheat waffles with apple, for English scroll down
Na poprawę humoru mam dla Was bezglutenowe gofry gryczane. Są bardzo przyjemne w smaku, jednak niezbyt słodkie. Jeśli macie ochotę na dodatkową porcję słodyczy polecam miód albo syrop daktylowy do polania:)
Gofry gryczane z jabłkiem
5-7 gofrów
składniki:
- 100 g mąki gryczanej
- 50 g płatków owsianych
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru kokosowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 duże jabłko
- 180 g jogurtu greckiego
- 50 ml mleka migdałowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, cynamonem i płatkami owsianymi.
W osobnej misce połączyć jogurt, mleko, jajko, olej i cukier.
Do suchych składników dodać mokre i wymieszać do dokładnego połączenia.
Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do masy i wymieszać.
Gofry smażyć w rozgrzanej gofrownicy (moja ma 1100W) przez parę minut aż będą złote.
Smacznego!
Buckwheat waffles with apple
5-7 waffles
ingredients:
- 100 g buckwheat flour
- 50 g rolled oats
- 1 egg
- 2 tablespoons coconut sugar
- 2 tablespoons canola oil
- 1 big apple
- 150 g Greek yogurt
- 50 ml almond milk
- 1 teaspoon cinnamon
- 2 teaspoons baking powder
Sift flour and add to a bowl with cinnamon, baking powder and oats.
In another bowl combine egg, oil, sugar, yogurt and milk.
Add wet ingredients into the dry and stir until combined.
Peel apple and grate coarsely, add to the batter and stir to combine.
Fry waffles in preheated waffle maker (mine has 1100W) for few minutes until gold.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )