Mustard and honey baked pork tenderloin, for English scroll down
Sos jest świetnie wywarzony, smak musztardy jest przełamany słodkim miodem, a dodatek chili świetnie współgra z całością. Smakuje najlepiej z pieczonymi ziemniaczkami i orzeźwiającą prostą sałatką z rukoli;)
Polędwiczka wieprzowa w marynacie musztardowo-miodowej
4 porcje
składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe (350 g każda)
- 60 g musztardy Dijon
- 60 g musztardy francuskiej ziarnistej
- 120 g miodu
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Czosnek posiekać drobno, wszystkie składniki oprócz mięsa wymieszać w misce. Dodać polędwiczki, obtoczyć w marynacie i odstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.
Piekarnik nastawić na 200 C- grzanie góra-dół.
Mięso wyjąć z marynaty, ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, polać marynatą i piec ok 25 minut (przy wadze 350 g). Następnie wyjąć z piekarnika i odstawić na 5 minut, po czym pokroić i podawać.
Smacznego!
Mustard and honey baked pork tenderloin
4 portions
ingredients:
- 2 pork tenderloin (350 g each)
- 2 pork tenderloin (350 g each)
- 60 g Dijon mustard
- 60 g French whole grain mustard
- 120 g honey
- 1/2 teaspoon chili flakes
- 1 teaspoon rosemary
- 4 garlic cloves
- 2 tablespoons olive oil
- 1 teaspoon salt
- 1/2 teaspoon pepper
Finely chop garlic, then add all ingredients except meat to a bowl and stir well until combined. Add meat, cover with marinate, wrap bowl with plastic foil and set aside for couple of hours to a fridge, best overnight.
Preheat oven to 200 C.
Put meat on a baking sheet lined with parchment paper and pour the marinate on top. Take to the preheated oven and bake approx. 25 minutes (for 350 g). Take out from the oven, set aside for 5 minutes then cut and serve.
Enjoy!
Mięso jadamy naprawdę rzadko i niezbyt chętnie, ale polędwiczka bardzo mnie skusiła i przyznaję, że jest wyśmienita - aromatyczna, soczysta, dzięki marynacie ma idealnie zbalansowany smak. Dziękuję.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że polędwiczka Wam smakowała!!!:)
UsuńPozdrawiam;)