poniedziałek, 16 listopada 2020

Polędwiczka wieprzowa w marynacie musztardowo-miodowej

Mustard and honey baked pork tenderloin, for English scroll down


Kolejna fantastyczna wersja polędwiczki trafiła na mojego bloga. Dawniej nigdy bym się na to nie skusiła, ponieważ nie lubiłam musztardy, w żadnej wersji w zasadzie. Człowiek, a przede wszystkim jego smaki, zmieniają się jednak w ciągu życia i teraz bardzo lubię musztardę, jem ją nawet jako dodatek do grillowanej kiełbasy, co kiedyś przyprawiało mnie o gęsią skórkę:)
Sos jest świetnie wywarzony, smak musztardy jest przełamany słodkim miodem, a dodatek chili świetnie współgra z całością. Smakuje najlepiej z pieczonymi ziemniaczkami i orzeźwiającą prostą sałatką z rukoli;)

Polędwiczka wieprzowa w marynacie musztardowo-miodowej
4 porcje

składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe (350 g każda)
- 60 g musztardy Dijon
- 60 g musztardy francuskiej ziarnistej
- 120 g miodu
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu

Czosnek posiekać drobno, wszystkie składniki oprócz mięsa wymieszać w misce. Dodać polędwiczki, obtoczyć w marynacie i odstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.
Piekarnik nastawić na 200 C- grzanie góra-dół.
Mięso wyjąć z marynaty, ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, polać marynatą i piec ok 25 minut (przy wadze 350 g). Następnie wyjąć z piekarnika i odstawić na 5 minut, po czym pokroić i podawać.
Smacznego!

Mustard and honey baked pork tenderloin
4 portions

ingredients:
- 2 pork tenderloin (350 g each)
- 60 g Dijon mustard
- 60 g French  whole grain mustard
- 120 g honey
- 1/2 teaspoon chili flakes
- 1 teaspoon rosemary
- 4 garlic cloves
- 2 tablespoons olive oil
- 1 teaspoon salt
- 1/2 teaspoon pepper

Finely chop garlic, then add all ingredients except meat to a bowl and stir well until combined. Add meat, cover with marinate, wrap bowl with plastic foil and set aside for couple of hours to a fridge, best overnight. 
Preheat oven to 200 C.
Put meat on a baking sheet lined with parchment paper and pour the marinate on top. Take to the preheated oven and bake approx. 25 minutes (for 350 g). Take out from the oven, set aside for 5 minutes then cut and serve.
Enjoy!






2 komentarze:

  1. Mięso jadamy naprawdę rzadko i niezbyt chętnie, ale polędwiczka bardzo mnie skusiła i przyznaję, że jest wyśmienita - aromatyczna, soczysta, dzięki marynacie ma idealnie zbalansowany smak. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że polędwiczka Wam smakowała!!!:)
      Pozdrawiam;)

      Usuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...