Kimchi udon bokkeum, for English scroll down
Kimchi udon Bokkeum
4 porcje
składniki na sos:
- 1 łyżka pasty Gochujang
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
Wszystkie składniki wymieszać dobrze w miseczce, odstawić.
pozostałe składniki:
- 350 g kimchi (bez zalewy)
- 800 g świeżych nudli udon
- 300 g wędzonego boczku
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 4 jajka sadzone
- dymka do dekoracji
Makaron ugotować zgodnie z poleceniem na opakowaniu, odcedzić i odstawić na chwilę.
Boczek pokroić w słupki, czosnek i szalotki w drobną kostkę.
Patelnie rozgrzać i wrzucić boczek, smażyć do zrumienienia, dodać szalotki oraz czosnek i smażyć do zeszklenia. Dodać kimchi i chwilę smażyć. Dodać udon oraz sos i wszystko dokładnie wymieszać.
Nudle podawać z sadzonym jajkiem i posiekaną dymką.
Smacznego!
Kimchi udon Bokkeum
4 poritons
ingredients for sauce:
- 1 tablespoon Gochujang paste
- 1 tablespoon Gochujang paste
- 2 tablespoons soy sauce
- 2 tablespoons sugar
- 1 tablespoon rice vinegar
- 1 tablespoon sesame oil
Stir all ingredients in a bowl and set aside.
remaining ingredients:
- 350 g kimchi (without sauce)
- 800 g udon noodles
- 300 g smoked bacon
- 2 shallots
- 2 garlic cloves
- 4 fried eggs
- spring onion for topping
Cook noodles following by instructions on the package, drain and set aside.
Slice bacon and dice shallots and garlic.
Heat a pan and add bacon, fry until golden, then add garlic and shallots, fry until glossy. Add kimchi and fry for one moment. Add sauce and noodles, stir everything until combined.
Serve with fried eggs and chopped spring onion.
Jakie to pyyyszne 😍
OdpowiedzUsuń