Creamy orzo with salmon and spinach, for English scroll down
Bardzo lubię makaron orzo. Nie tylko świetnie sprawuje się w zupach, ale można z niego zrobić fantastyczne kremowe danie, takie makaronowe risotto. To, co w tym daniu jest równie fantastyczne to to, że wystarczy tylko jedna głęboka patelnia do zrobienia całości. Mniej sprzątania później, a to wielki plus;)
To na co zwróciłabym jedynie uwagę to fakt, że to danie najlepiej zjeść od razu po ugotowaniu. Na drugi dzień jest równie smaczne, ale już nie tak kremowe;)
Kremowe orzo z łososiem i szpinakiem
4 porcje
składniki:
- 4 filety z łososia- każdy po 150 g
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g makaronu orzo
- 300 ml śmietanki kremówki
- 300 ml bulionu
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 200 g szpinaku
- 500 g pieczarek
- sok z 1 cytryny
- garść posiekanego koperku
- skórka z 1/2 cytryny
- sól, pieprz do smaku
- 4 plastry cytryny
Łososia przyprawić solą oraz pieprzem, odstawić.
Cebulę oraz czosnek pokroić drobno, pieczarki w plasterki.
W głębokiej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, dodać cebulę i smażyć do zeszklenia. Dodać czosnek i smażyć chwilę. Dodać pieczarki, przyprawić solą i pieprzem i smażyć aż będą zrumienione. Dodać orzo oraz skórkę z cytryny i chwilę smażyć. Wlać wino i gotować aż wyparuje, następnie dodać szpinak, przykryć pokrywką i gotować chwilę aż zwiędnie. Wlać bulion, kremówkę oraz sok z cytryny i doprowadzić do wrzenia. Dodać koperek, przyprawić solą i pieprzem i gotować na mniejszym ogniu pod przykryciem 5 minut. Całość wymieszać i na wierzch położyć rybę. Ponownie przykryć i gotować 10 minut. Zdjąć pokrywkę, położyć plastry cytryny na rybę i gotować jeszcze 5 minut.
Udekorować koperkiem i podawać.
Smacznego!
Creamy orzo with salmon and spinach
4 portions
ingredients:
4 salmon fillets- 150 g each
- 1 onion
- 2 garlic cloves
- 200 g orzo pasta
- 300 ml heavy cream
- 300 ml stock
- 100 ml dry white wine
- 200 g spinach
- 500 g mushrooms
- juice of 1/2 lemon
- handful chopped dill
- zest of 1 lemon
- salt, pepper to taste
- 4 lemon slices
Season salmon with salt and pepper and set aside.
Dice onion and garlic, slice mushrooms.
In a deep frying pan heat 2-3 tablespoons oil and add onion, fry until glossy. Add garlic and fry for 30 seconds. Add mushrooms, season with salt and pepper and fry until golden. Add orzo and lemon zest and fry for 1 minute more. Add wine, cook until evaporated, add spinach, cover with a lid and cook 2 minutes until wilted. Pour heavy cream, stock and lemon juice and bring to a boil. Add dill and season with salt and pepper. Stir everything and cook 5 minutes covered. Stir everything again, add salmon on top and cook covered another 10 minutes. Uncover, add lemon slices on the top of the fish and cook another 5 minutes. Decorate with dill and serve.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )