Baked creamy gnocchi with asparagus and artichokes, for English scroll down
To danie powstało przez przypadek, miało wyglądać całkiem inaczej, ale moja głowa jest czasem nieprzewidywalna. Udało mi się stworzyć coś pysznego kompletnie improwizując.
Mam nadzieję, że i Wam te pieczone gnocchi przypadną do gustu i bardzo proszę, zróbcie swoje gnocchi, kupne się nie umywają do tych robionych ręcznie!
Zapiekane gnocchi w kremowym sosie ze szparagami i karczochami
4 porcje
składniki:
- domowe gnocchi- przepis tutaj
- 250 g mozzarelli
- 200 g serc karczochów (ja użyłam tych ze słoika)
- 500 g białych szparagów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 fenkuł
- 600 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki besto bazyliowego
- sól, pieprz do smaku
Piekarnik nastawić na 200 C- grzanie góra-dół.
Cebulę, czosnek oraz fenkuł pokroić w drobną kostkę, szparagi i karczochy w mniejsze części, mozzarellę porwać na kawałki.
W dużej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, dodać cebulę i smażyć chwilę, następnie dodać czosnek i fenkuł i smażyć aż fenkuł zmięknie. Dodać szparagi i karczochy oraz wlać kremówkę. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować ok 10 minut aż so zacznie dobrze gęstnieć. Dodać pesto ,przyprawić solą i pieprzem i odstawić z ognia.
W międzyczasie ugotować gnocchi i natychmiast przełożyć je do sosu, całość wymieszać.
Naczynie do zapiekania wysmarować oliwą i przełożyć połowę zawartości patelni, następnie poukładać połowę mozzarelli i przykryć pozostałym sosem. Na górę powciskać resztę mozzarelli i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15 minut po czym zwiększyć temperaturę do 250 C i włączyć funkcję grilla. Piec jeszcze 2-3 minuty aż wierzch mocno się zrumieni.
Wyjąć z piekarnika i podawać.
Smacznego!
Baked creamy gnocchi with asparagus and artichokes
4 portions
ingredients:
- homemade gnocchi- recipe here
- 250 g mozzarella cheese
- 200 g artichokes hearts (I used from the jar)
- 500 g white asparagus
- 1 onion
- 1 fennel
- 2 garlic cloves
- 600 ml heavy cream
- 2 tablespoons basil pesto
- salt, pepper to taste
Preheat oven to 200 C.
Dice onion, garlic and fennel. Cut asparagus and artichokes hearts in smaller pieces and tear mozzarella to get smaller pieces as well.
Heat 2-3 tablespoons oil in a big frying pan and add onion, fry until glossy then add garlic and fennel and fry until fennel is tender. Add asparagus, artichokes and pour heavy cream. Bring everything to a boil and cook around 10 minutes until thickened. Add basil pesto and season with salt and pepper. Take out form the stove.
Meanwhile cook gnocchi until tender and immediately add into the sauce, stir well.
Oil a casserole dish and add half of the gnocchi inside, next top with half of the mozzarella cheese and add remaining sauce. Top again with remaining mozzarella and add to the preheated oven. Bake 15 minutes then increase temperature to 250 C and turn on grill function. Bake another few minutes until the top of the dish is golden.
Remove form the ovn and serve.
Enjoy!
Po raz kolejny siedząc w domu poczułam się jakbym była w restauracji 🥰 Genialne danie, miałam je na oku odkąd pojawił się przepis. O dziwo karczochy czystym przypadkiem nabyłam całkiem szybko 😉
OdpowiedzUsuń