Portuguese bacalhau à Brás, for English scroll down
Bacalhau à Brás to proste portugalskie danie, które zawiera słynnego solonego i suszonego dorsza. Praktycznie nieodłącznymi składnikami do tego dorsza jest cebula oraz ziemniaki, pojawiają się niemal w każdym przepisie na rybę. Nie jest to jednak coś, na co mogłabym narzekać, ponieważ uważam to połączenie za wprost genialne. W tym konkretnym przepisie dużą rolę odgrywają również jajka i oliwki.
Kuchnia portugalska jest bardzo prostą kuchnią opartą na kilku składnikach, ale te składniki, dobrze przygotowane, potrafią stworzyć wspaniałe danie. Nie jest również tajemnicą, że oliwa z oliwek odgrywa najczęściej rolę sosu, dlatego tak ważne jest, aby była wspaniałej jakości, najlepiej portugalska, a uwierzcie mi, portugalskie oliwy są fantastyczne. Miałam nawet okazję spróbować domowej oliwy i była to wspaniała rzecz. Portugalczycy kochają jeść, zresztą tak jak i Hiszpanie czy Włosi, jednak ich przepisy nie są aż tak popularne (no może oprócz pastel de nata, choć co ciekawe Portugalczycy wcale nie wiedzą dlaczego zdobyły aż taką popularność, ot zwykłe ciastka, tak mówią). Nie jest to wada tylko ogromna zaleta, ponieważ większość rzeczy w restauracjach jest iście autentycznych i takich, jakie można zjeść w każdym portugalskim domu. Ja mam to szczęście, że dużo przepisów dostaję od portugalskiej mamy mojego wybranka, więc wiem, że to przepis jak najbardziej wartościowy.
Szukajcie w Polsce suszonego i koniecznie solonego dorsza, następnie zróbcie jakieś danie z jego udziałem- na początek polecam Bacalhau com natas, które jest na blogu:)
Bacalhau à Brás
4 porcje
składniki:
- 700 g suszonego i solonego dorsza (najlepiej tylko filetów bez ości)
- 700 g ziemniaków
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 8 jajek
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz do smaku
- oliwa i olej do smażenia
- garść posiekanej pietruszki
- duża garść czarnych oliwek
Rybę zalać lodowatą wodą i odstawić do lodówki na 3 dni, zmieniając wodę raz lub dwa razy dziennie. W dniu przygotowania dania, rybę osuszyć na ręczniku papierowym, następnie zagotować wodę w garnku z liściem laurowym i dodać rybę, gotować ok 5 minut, po czym osuszyć na ręczniku papierowym i rozdrobnić widelcem na mniejsze kawałki.
Ziemniaki pokroić w cieniutkie słupki. Na głębokiej patelni rozgrzać dużą ilość oleju rzepakowego i smażyć ziemniaki na głębokim tłuszczu na rumiany kolor, odstawić na papier kuchenny do odsączenia.
Cebulę pokroić w piórka, czosnek w kosteczkę. Jajka roztrzepać delikatnie, przyprawiając pieprzem i odrobiną soli (ryba jest dosyć słona, pamiętajcie)
Na patelni rozgrzać ok 3-4 łyżki oliwy z oliwek, dodać cebulę i smażyć na małym ogniu ok 15 minut. Dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilę. Dodać rybę oraz ziemniaki i chwilę smażyć. Dodać jajka, połowę posiekanej pietruszki i smażyć mieszając, aż jajka się zetną. Na wierzch dodać pozostałą pietruszkę oraz oliwki i podawać.
Smacznego!
Bacalhau à Brás
4 portions
ingredients:
- 700 g dried and salted cod (the best just fillets, without bones)
- 700 g potatoes
- 2 onions
- 2 garlic cloves
- 8 eggs
- 2 bay leaves
- salt and pepper to taste
- olive oil and oil to fry
- handful chopped parsley
- big handful black olives
Pour very cold water over the fish to cover it twice or even three times. Store in the fridge for three days, changing water once or twice a day. Next take out from the water and dry in a kitchen towel. Bring water to a boil with bay leaves and add fish, cook 5 minutes, then remove form the water and put on the kitchen towel to dry. Next divide into smaller pieces with a fork.
Cut potatoes in this stripes and heat deep frying pan with a lot of oil. Next fry potatoes until golden and set aside on the kitchen towel.
Slice onion and cut garlic in small cubes. Whisk eggs slightly in a bowl with salt and pepper ( remember fish is already salty so don't put too much salt into the eggs).
Heat 3-4 tablespoon olive oil on the frying pan and add onion, fry around 15 minutes over low heat. Add garlic and fry for one more minute. Add fish and potatoes and fry quickly. Add beaten eggs and half of the parsley and fry, stirring often, until eggs are set. Sprinkle with remaining parsley and top with olives, serve.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )