Caramelized onion, spinach and lemon ricotta lasagne, for English scroll down
Lasagne jest zawsze świetnym wyborem, tym bardziej kiedy zamierzacie mieć gości. Niewiele jest bowiem osób, które pogardziłyby dobrym lasagne. Wiem, co mówię, bo mój luby nie przepada za klasyczną wersją (mam jednak podejrzenia, że polubiły, gdyby zjadł właściwie przygotowaną lasagne, ale nie pozwala mi jej robić ;P), a gdy przyjdzie pora na jakąś inną wersje wymyśloną przeze mnie to wtedy nie ma problemu. Zawsze na początku jest marudzenie, że naa pewwno nie będzie mu smakować, a później bierze dokładkę. Osobiście kocham wszystkie opcje lasagne i bardzo lubię je przyrządzać. Tym razem połączyłam słodką karmelizowaną cebulę, świeży szpinak, aromatyczne pieczarki i orzeźwiającą ricottę. No i mozzarella, dużo mozzarelli. Całość wszyła kremowa, puszysta i bardzo smaczna, świetnie współgra z białym winem, więc nie zapomnijcie się w niego zaopatrzyć:)
Lasagne z karmelizowaną cebulą, szpinakiem i cytrynową ricottą
4- 6 porcji
składniki na sos:
- 500 g ricotty
- 1 jajko
- 150 ml bulionu
- sok z 1/2 cytryny
- skórka z 1 cytryny
- sól, pieprz
Wszystkie składniki umieścić w misce, przyprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać do połączenia.
składniki na cebulę:
- 3 cebule
- 50 g masła
- 1 łyżka octu balsamicznego
Cebulę pokroić w piórka. Na patelni roztopić masło i dodać cebulę, smażyć na małym ogniu ok 30 minut aż zmięknie. Na koniec dodać ocet balsamiczny i wymieszać.
składniki na wypełnienie:
- 200 g szpinaku
- 500 g pieczarek
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- sól, pieprz do smaku
Pieczarki pokroić w plasterki, czosnek posiekać drobno.
Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju rzepakowego, dodać czosnek oraz pieczarki, przyprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Smażyć do zrumienienia. Dodać szpinak i smażyć chwilę aż zwiędnie. Następnie dodać karmelizowaną cebulę i wymieszać.
pozostałe składniki:
- 12 płatów lasagne
- 50 g startego parmezanu
- 250 g mozzarelli
Piekarnik nastawić na 200 C- grzanie góra-dół.
Makaron podgotować w wodzie przez 2 minuty, odstawić na naoliwioną deskę do krojenia Mozzarellę pokroić na plasterki.
Formę do zapiekania naoliwić. Do naczynia wlać 1/3 sosu z ricotty, następnie ułożyć 4 płaty lasagne a na makaron 1/2 warzyw. Przykryć 4 płatami lasagne i wlać 1/3 sosu. Ułożyć pokrojoną mozzarellę i dodać pozostałe warzywa. Przykryć 4 płatami lasagne, wylać pozostałą 1/3 sosu i posypać całość parmezanem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut.
Smacznego!
Caramelized onion, spinach and lemon ricotta lasagne
4-6 portions
ingredients for sauce:
- 500 g ricotta cheese
- 1 egg
- 150 ml stock
- juice of 1/2 lemon
- zest of 1 lemon
- salt, pepper
Add all ingredients to a bowl season with salt and pepper and stir well until combined, set aside.
ingredients for caramelized onion:
- 3 onions
- 50 g butter
- 1 tablespoon balsamic vinegar
Slice onion and heat butter in a frying pan. Add onion and fry over low heat 30 minutes until onion is tender. Add balsamic vinegar and stir, take out form the stove.
ingredients for filling:
- 200 g spinach
- 500 g mushrooms
- 4 garlic cloves
- 1/2 teaspoon dried thyme
- salt, pepper to taste
Slice mushrooms and dice garlic.
Heat 2-3 tablespoons oil in the frying pan and add garlic and mushrooms, season with salt, pepper and thyme and fry until golden brown. Add spinach and fry for 2 minutes until wilted. Add caramelized onion and combine everything. Set aside.
remaining ingredients:
- 12 lasagne sheets
- 12 lasagne sheets
- 250 g mozzarella
- 50 g grated Parmesan
Preheat oven to 200 C.
Cook lasagne sheets for 2 minutes in a boiling water, then transfer them to a oiled cutting board. Slice mozzarella.
Oil a casserole dish. Add 1/3 ricotta sauce on the bottom and put 4 lasagne sheets on top. Add 1/2 vegetables and cover with 4 lasagne sheets. Pour 1/3 sauce and add sliced mozzarella. Put remaining vegetables and cover with 4 lasagne sheets. Next pour remaining sauce and top everything with Parmesan and add to the preheated oven. Bake 40 minutes, then remove form the oven.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )