Norwegian lefser pancakes, for English scroll down
Ja swój przepis znalazłam w Internecie, pochodzi od babci Norweżki z okolic Telemark. To, co jest bardzo ważne to obecność kefiru, któremu lefser zawdzięczają puszystość i charakterystyczny smak.
Są idealne na śniadanie lub na lunch, gdzieś pośród gór podczas wspinaczki. Tradycyjnie robiło się je z dodatkiem amoniaku, ale z czasem zastąpiono go sodą oczyszczoną. Są dosyć słodkie ze względu na nadzienie, ale ze szklanką kefiru będą idealne;)
To mój pierwszy 17 maja, w którym nie pracuję, ponieważ moja restauracja nadal jest zamknięta ze względu na pandemię. Zwykle krzątałam się w kuchni i przygotowywałam jedzenie dla uśmiechniętych i lekko już pijanych Norwegów, ale dzisiaj będę świętować razem z nimi:)
Lefser
8 placków
składniki na krem:
- 165 g miękkiego masła
- 100 g cukru
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
Wszystkie składniki wymieszać w misce, odstawić.
składniki na placki:
- 500 g mąki pszennej
- 85 g masła
- 330 g kefiru
- 150 g cukru
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
Masło roztopić i połączyć z kefirem. W osobnej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól oraz sodę oczyszczoną. Dodać kefir z masłem i dobrze wymieszać, następnie zagnieść na jednolitą masę. Przykryć ściereczką i odstawić do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie podzielić na 8 części i rozwałkować każdą na koło o średnicy ok 20-22 cm
Patelnie rozgrzać i smażyć placki z obydwu stron na rumiany kolor ok. 1-2 minuty.
Pozwolić plackom wystygnąć następnie smarować każdy placek cienką warstwą kremu i przekroić na pół. Następnie złożyć połówki w jedną częśc i pokroić na trzy trójkąty.
Smacznego!
Lefser
8 pancakes
ingredients for filling:
- 165 g butter at room temperature
- 100 g sugar
- 1 teaspoon cinnamon
Combine all ingredients in a bowl and set aside.
ingredients for lefser:
- 500 g all purpose flour
- 85 g butter
- 150 g sugar
- 330 g kefir
- 3/4 teaspoon baking powder
- 3/4 teaspoon baking soda
- pinch of salt
Melt butter and combine with kefir. In a bowl combine flour, sugar, baking powder, baking soda and salt. Add kefir and butter and stri well then knead until soft dough. Cover with a cloth and set aside for 30 minute to the fridge.
Next divide into 8 parts and roll each on 20-22 cm circle.
Heat frying pan over medium heat and fry lefser on both sides for golden brown about 1-2 minutes on each side.
Let lefser cool down. Next spread thin layer of the filling over each pancake and cut in half. Add one half on the top of the other one and cut into three triangles.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )