piątek, 21 maja 2021

Tajskie noodle Pad See Ew

 Thai Pad See Ew noodles, for English scroll down


Te noodle są przepyszne i bardzo proste w zrobieniu. Jedynym składnikiem, który może być ciężko dostępny jest chiński brokuł, ale łatwo go zastąpić broccolini lub pak choi. Warto pokusić się również o znalezienie szerokiego makaronu ryżowego, wtedy danie będzie w pełni autentyczne, choć ze zwykłym 5 mm makaronem i tak wyjdzie fantastyczne.
Mogę z całą odpowiedzialnością napisać, że zrobienie tego dania wymaga ok. 20 minut bycia w kuchni, a nawet mniej, jeśli jesteście szybsi:) Koniecznie spróbujcie i dajcie mi znać, jak Wam smakowało.

Pad See Ew
4 porcje

składniki na sos:
- 4 łyżki sosu ostrygowego
- 90 ml sosu sojowego
- 1.5 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka pasty chili- ja użyłam sambal oelek
- 1 łyżka sosu rybnego
- 3 łyżki cukru brązowego
- 1/4 łyżeczki pieprzu

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w misce, odstawić.

składniki na noodle:
- 400 g szerokiego makaronu ryżowego (ok 10 mm)
- 500 g piersi z kurczaka lub udka (waga mięsa po obraniu)
- 500 g chińskiego brokuła- Gai lan, można zastąpić pak choi lub broccolini
- 4 ząbki czosnku
- 4 jajka

Makaron ugotować al dente, przepłukać zimną wodą i odstawić na chwilę.
Czosnek porkoić w drobną kostkę, kurczaka w większą kostkę, a brokuł pokroić na mniejsze kawałki. 
W woku rozgrzać 3-4 łyżki oleju i dodać czosnek, chwilę smażyć. Dodać kurczaka, przyprawić odrobiną soli i pieprzu i smażyć 2-3 minuty aż zmieni kolor. Kurczaka przesunąć na jedną stronę woka, na drugą wbić jajka i zrobić jajecznicę. Następnie dodać brokuła, wymieszać. Dodać makaron oraz sos i gotować 2-3 minuty aż sos zgęstnieje.
Smacznego!

Pad See Ew
4 portions

ingredients for sauce:
- 4 tablespoon oyster sauce
- 90 ml soy sauce
- 1.5 tablespoons rice vinegar
- 1 tablespoon chili paste- I used sambal oelek
- 1 tablespoon fish sauce
- 3 tablespoons light brown sugar
- 1/4 teaspoon pepper

In a bow combine all ingredients until incorporated, set aside.

ingredients for noodles:
- 400 g wide rice noodles
- 500 g chicken breast or tights (weight of the meat only)
- 500 g Chinese broccoli- Gai Lan, can be substituted by broccolini or pak choi
- 4 garlic cloves
- 4 eggs

Cook noodles until al dente, drain with cold water and set aside for a moment.
Dice garlic, cut chicken into cubes and broccoli into smaller pieces. 
Heat wok with 3-4 tablespoons oil, add garlic and fry for 30 seconds, add chicken, season with salt and pepper and fry for 2-3 minutes until it changes colour. Move chicken on the one side of the wok and crack the eggs onto the other side, make scrambled eggs. Add broccoli and stril everything well. Add noodles and sauce, stir and cook 2-3 more minutes until sauce is more thick.
Enjoy!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...