piątek, 14 maja 2021

Portugalskie Bacalhau à Gomes de Sá

 Portuguese Bacalhau à Gomes de Sá, for English scroll down


Kolejna fantastyczna odsłona solonego i suszonego dorsza czeka na Was na blogu. Muszę przyznać, że za każdym razem ta ryba smakuje mi jeszcze bardziej i od jakiegoś czasu robimy ją bardzo często. J. jest oczywiście zachwycony, jak na prawdziwego Portugalczyka przystało. 
Tym razem wersja z jajkiem na twardo, cebulą, ziemniakami i oliwkami. Jest to bardzo udane połączenie i idealnie sprawdza się, jako wiosenny obiad. 
W Norwegii tej ryby jest pod dostatkiem, ponieważ Norwegia jest jej największym producentem i eksporterem właśnie do Portugalii. Pamiętam, kiedy byliśmy na Lofotach, a tam jej produkcja jest bardzo duża (solonego i suszonego dorsza w zimę, w lato tylko suszonego. Ryby leżakują na powietrzu na specjalnych drewnianych stelażach), J. nakupił tego dorsza w ilościach hurtowych. Na szczęście jej termin zużycia jest bardzo długi, ponieważ dzięki suszeniu i zasoleniu jest ona zakonserwowana. Niestety zapach w aucie podczas całej podróży po otwarciu lodówki turystycznej nie był już taki wspaniały ;D
Na początku wydawało mi się to groteskowe, że Portugalia, kraj, który ma pod dostatkiem świeżych owoców morza, importuje ogromne ilości suszonej i solonej ryby, dlaczego? Otóż odpowiedź jest banalnie prosta, a przynajmniej tak wydaje się J.. W dawnych czasach, kiedy Portugalia była wielkim imperium i odkrywała nowe lądy, załoga statku, który wypływał w morze na kilka dobrych miesięcy, potrzebowała czegoś, co nie zepsuje się w przeciągu kilku a nawet kilkunastu dni. To właśnie dlatego ściągali z Norwegii solonego i suszonego dorsza i zabierali w długą podróż. Tradycja została do dzisiaj i ta ryba jest w Portugalii bardzo ceniona. Nie należy do najtańszej, dlatego je się ją najczęściej na Święta Bożego Narodzenia. Jeśli jest dobrze zrobiona, jest przepyszna, ale należy postępować zgodnie z przepisem i koniecznie namoczyć ją najpierw w wodzie, żeby nabrała sprężystości i nie była taka słona.

Bacalhau à Gomes de Sá 
4 porcje

składniki:
- 650 g suszonego i solonego dorsza
- 750 g ziemniaków
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 175 ml oliwy z oliwek
- 600 ml mleka
- 4 jajka na twardo
- garść posiekanej pietruszki
- garść oliwek kalamata
- sól, pieprz do smaku

Dorsza zalać lodowatą wodą i odstawić na trzy dni do lodówki, zmieniając wodę dwa razy dziennie.
W dużym garnku zagotować wodę, dodać namoczoną rybę i gotować 5 minut, po czym wyjąć osuszyć i porwać na mniejsze kawałki (ryba będzie łatwo się rozpadać).
Mleko zagotować, zdjąć z ognia i zalać nim kawałki ryby, odstawić na 1.5-3 godzin. Następnie odsączyć i odstawić.
Piekarnik nastawić na 200 C.- grzanie góra-dół.
Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości i pokroić w plastry, odstawić.
Cebulę pokroić w piórka, czosnek oraz jajka w plasterki. Na patelnie wlać całą oliwę i rozgrzać, dodać cebulę i smażyć aż zmięknie. Dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilę. Dodać ziemniaki, odsączoną rybę i przyprawić całość solą i pieprzem (nie przesadzać z solą, ryba jest już słona), wszystko wymieszać. 
Naczynie do zapiekania naoliwić i przenieść do niego zawartość patelni i wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać 15 minut. 
Po tym czasie naczynie wyjąć z piekarnika i ozdobić jajkiem oraz pietruszką, podawać.
Smacznego!

Bacalhau à Gomes de Sá 
4 portions

ingredients:
- 650 g salted and dried cod
- 750 potatoes
- 3 onions
- 3 garlic cloves
- 175 ml olive oil
- 650 ml milk
- 4 hard boiled eggs
- handful chopped parsley
- handful kalamata olives
- salt, pepper to taste

Add cod to a big pot and pour ice cold water, leave in the fridge for three days, changing water twice a day. Next Bring water to a boil in a big pot and add fish, cook 5 minutes, then drain, cool down and divide into small pieces. 
Bring milk to a boil and pour over the fish, set aside for 1.5-3 hours, then drain and dry.
Preheat oven to 200 C.
Peel potatoes and cook in salted water until tender, next drain, cool down a bit and slice.
Slice onion, garlic and eggs. In a big pan heat all olive oil and add onion, fry until tender, add garlic and fry for a 30 seconds more. Add potatoes, drained fish and season with salt and pepper (be careful with salt, fish is naturally salty). 
Oil casserole dish and add potatoes and fish mixture in, take to the preheated oven and bake 15 minutes. Next remove from the oven and decorate with sliced eggs and parsly, serve.
Enjoy!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...