wtorek, 4 maja 2021

Cytrynowe risotto z pieczonym dorszem i szparagami

 Lemon risotto with baked cod and asparagus, for English scroll down



To risotto i kieliszek schłodzonego białego wina to coś, na co warto czekać. Risotto jest jednym z moich ulubionych sposobów na przygotowanie ryżu i gości na moim stole dosyć często, czasem nawet tylko z parmezanem, a nadal jest pyszne. Tym razem postanowiłam zrobić wersje wiosenną, orzeźwiającą i energetyczną. Cytryna jest mocno wyczuwalna i dodaje całości świeżości i kwaskowego smaku. Szparagi to jeden z moich ukochanych wiosennych warzyw, więc nie mogło ich tutaj zabraknąć. No i pieczony dorsz, soczysty i delikatny. W tym risotto nie ma parmezanu z bardzo prostego powodu, jego smak mógłby całkowicie zdominować danie. Myślę, że jest to świetna propozycja na wiosenny obiad, najlepiej na tarasie w słoneczny dzień z lampką białego wina. 

Cytrynowe risotto z pieczonym dorszem i szparagami
2 porcje

składniki:
- 200 g ryżu arborio
- ok 800 ml bulionu (warzywny lub drobiowy)
- 125 ml białego wina
- 2 filety z dorsza (150 g każdy)
- 250 g zielonych szparagów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- skórka z 1 cytryny
- sok z 1/2 cytryny
- 30 g masła
- sól, pieprz do smaku

Piekarnik nastawić na 200 C.- grzanie góra-dół.
Rybę przyprawić solą i pieprzem oraz polać oliwą z oliwek. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 15 minut.
Cebulę orz czosnek pokroić w drobną kostkę, szparagi pozbawić zdrewniałej części i pokroić na mniejsze kawałki.
W dużym garnku z grubym dnem rozgrzać 2-3 łyżki oleju, dodać cebulę i smażyć do zeszklenia. Dodać czosnek oraz skórkę z cytryny i chwilę smażyć. Dodać ryż i smażyć chwilę. Wlać wino i gotować aż odparuje. Następnie dodać szparagi i wlać 2 chochle bulionu. Gotować aż ryż wchłonie płyn. Dodawać następne chochle bulionu do momentu aż ryż będzie al dente. Zdjąć z ognia, dodać masło, sok z cytryny oraz przyprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. 
Ryż podawać z upieczoną rybą.
Smacznego!

Lemon risotto with asparagus and baked cod
2 portions

ingredients:
- 200 g arborio rice
- around 800 ml stock (veggie or chicken)
- 125 ml white wine
- 2 cod fillets (150 g each)
- 250 g green asparagus
- 1 onion
- 2 garlic cloves
- juice of 1.2 lemon
- zest of 1 lemon
- 30 g butter
- salt, pepper to taste

Preheat oven to 200 C.
Salt and papper fish, pour a bit of olive oil on top and put to the preheated oven, baked approx. 15 minutes.
Dice onion and garlic, Cut out the wooden part of asparagus and chop into smaller pieces. 
Heat 2-3 tablespoons oil in a big double bottom pan. Add onion and fry until glossy, add garlic and lemon zest and fy for 30 seconds. Add rice and fry for one minute. Pour wine and add asparagus, cook until wine is absorbed by rice. Next add 2 ladles of stock and cook until absorbed. Continue adding stock until rice i al dente. Take out form the stoce and add lemon juice, butter and season with salt and pepper. Stir to incorporated. Serve with fish.
Enjoy!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...