środa, 7 lipca 2021

Japońskie Yakitori- grillowane szaszłyki z kurczaka

 Yakitori, for English scroll down


To proste danie ma jedną ogromną zaletę: sos. To on jest tutaj gwiazdą i sprawia, że zwykłe szaszłyki nabierają niezwykłości. Dodatkowo chrupiąca dymka i soczyste kawałki udka z kurczaka tworzą naprawdę świetny team. Kuchnia japońska zachwyca mnie co chwilę swoją innością, smakiem i różnorodnością. Każdy może w niej znaleźć coś dla siebie i to jest najpiękniejsze. Osobiście jestem zakochana w kuchni japońskiej i moim marzeniem jest podążanie szlakiem smaków po samej Japonii. 
Te szaszłyki będą niezłym urozmaiceniem grillowego spotkania, na pewno zachwycicie swoich znajomych, bo tego dania nie da się nie lubić:)

Yakitori
8 małych szaszłyków

składniki na sos:
- 125 ml sosu sojowego
- 125 ml mirin
- 50 ml sake
- 50 ml wody
- 2 łyżeczki cukru (najlepiej brązowego)
- 2 gałązki zielonej części dymki

Wszystkie składniki umieścić w rondelku i podgrzewać do wrzenia, następnie gotować na małym ogniu aż sos ewidentnie zgęstnieje (ok 20 minut). Odstawić do ostudzenia- sos mocniej gęstnieje podczas chłodzenia.

pozostałe składniki:
- 600 g udek z kurczaka (samo mięso)
- pęczek dymki

Patyczki do szaszłyków namoczyć w wodzie przez 30 minut.
Dymkę pokroić w mniejsze słupki, kurczaka na kawałki. Na każdy patyk nadziewać 2-3 kawałki dymki oraz kawałki kurczaka- mięso zgiąć na pół i przekłuć dwie połówki szaszłykiem. Na jednym szaszłyku powinny zmieścić się ok 3 kawałki mięsa. 
Mięso położyć na rozgrzanym grillu i grillować 5 minut, obrócić na drugą stroną i wierzch posmarować sosem. Grillować ponownie 5 minut. Następnie znowu obrócić i posmarować sosem, tym razem grillować już tylko 2-3 minuty. Zgrillowane szaszłyki położyć na talerzu i posmarować ostatni raz sosem.
Smacznego!

Yakitori
8 skewers

ingredients for sauce:
- 125 ml soy sauce
- 125 ml mirin
- 50 ml sake
- 50 ml water
- 2 teaspoons sugar (brown is the best)
- 2 stalks green part of scallion

Add all ingredients in a sauce pan and bring to boil, next cook over low heat until sauce is thick (around 20 minutes). Set aside to cool- sauce is thickening while cooling as well. 

remaining ingredients:
- 600 g chicken tights (only meat)
- 1 bunch scallion

Soak skewers in water for 30 minutes before grilling.
Cut scallion in smaller pieces and tights in 2 cm cubes. Fold meat in two and insert skewers through two pieces of meat, next insert two, three pieces of scallion and repeat until lack of space. Each skewer should include around three pieces of meat. 
Add skewers on a hot grill and grill around 5 minutes. Turn meat over and spread sauce on the top of the meat, grill another 5 minutes. Turn over again, spread the sauce and grill 3-4 minutes more. Put skewers on a plate and spread the sauce one last time on the top.
Enjoy!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...