piątek, 23 lipca 2021

Rolada pistacjowa z malinami i kremem z białą czekoladą

Pistachio and raspberries roll cake with white chocolate cream, for English scroll down


To ciasto zostało okrzyknięte przez J. jednym z moich najlepszych ciast, jakie kiedykolwiek zrobiłam. Czy słusznie? Zacznijmy od tego, że J. nie za bardzo przepada za słodyczami. Zje od czasu do czasu jakiś batonik i to by było na tyle. Kiedy piekę ciasta to zjada je z przyjemnością, ale twierdzi, że to nie są słodycze tylko desery poobiednie;) Ponad wszystko J. kocha ciasta z kremem, ale lekkim, najlepiej na bazie kremówki i mascarpone. Owoce w tym kremie są również mile widziane, a pistacje bardzo lubi. Połączenie tego wszystkiego w jednym wypieku sprawiło, że J. zapytał, kiedy zrobię to ciasto ponownie, bo już nie może się doczekać. Muszę przyznać, że jestem ogromnie zadowolona z tego eksperymentu i z chęcią powtórzę to ciasto ponownie. Dla mnie najlepszy jest ten pistacjowy biszkopt, poprzez orzechy nie jest suchy i przyjemnie chrupie w ustach. Jeśli chcecie zrobić na gościach wrażenie to polecam Wam ten przepis, myślę, że każdy pokocha to ciasto;)

Rolada pistacjowa z malinami i kremem z białą czekoladą
8-10 porcji

składniki na krem:
- 250 g mascarpone
- 250 ml śmietanki kremówki
- 100 g białej czekolady

Czekoladę posiekać, śmietankę doprowadzić prawie do wrzenia, następnie przelać do czekolady i wymieszać do rozpuszczenia. Całość całkowicie ostudzić i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Następnego dnia śmietankę z czekoladą i zimnym mascarpone umieścić w misce miksera i ubijać do powstania gęstego kremu- nie przebić, krem się wtedy zwarzy. 

składniki na biszkopt:
- 70 g pistacji surowych i niesolonych
- 80 g mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 130 g cukru
- szczypta soli

Piekarnik nastawić na 200 C- grzanie góra dół. Płaską foremkę o wymiarach 30-40 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia
Pistacje zblendować w blenderze na prawie piasek- trochę większe części orzechów są okay.
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i wymieszać całość.
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka zmiksować z cukrem na jasną i gęstą masę, dodać pistacje i wymieszać szpatułką do połączenia. 
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać partiami do masy jajecznej i wymieszać do połączenia szpatułką, uważając aby nie zniszczyć piany. Na sam koniec dodać mąkę i wymieszać szpatułką do połączenia. Masę wylać na przygotowaną formę, wyrównać i piec ok 15 minut do zrumienienia. Wyjąć z piekarnika i ostudzić 2-3 minuty.
Na stół położyć na płasko ręcznik kuchenny i posypać wierzch cukrem pudrem. Nadal ciepły biszkopt przenieść na ręcznik, papierem do pieczenia na wierzchu, ostrożnie odlepić papier od ciasta i zwinąć biszkopty razem z ręcznikiem kuchennym. Odstawić do całkowitego wystudzenia. 

pozostałe składniki:
- 300 g malin
- 100 g śmietanki kremówki
- 1 łyżeczka cukru pudru
- garść posiekanych pistacji

Kremówkę ubić na sztywno, w połowie dodając cukier puder. 
Biszkopt odwinąć i wysmarować kremem, następnie ułożyć maliny (zostawić kilka do dekoracji) i ponownie zwinąć, tym razem bez ręcznika. Ciasto udekorować ubitą kremówką, pistacjami i malinami.
Wstawić na parę godzin do lodówki do zestalenia.
Smacznego!

Pistachio and raspberries roll cake with white chocolate cream
8-10 portions

ingredients for cream:
- 250 g mascarpone
- 250 g heavy cream
- 100 g white chocolate

Chop white chocolate and put it to a bowl. Bring almost to a boil, remove from the stove and pour over the chocolate. Wait minute or two, then stir everything to combine. Set aside to cool completely then transfer to the fridge for overnight. 
Next day put cream and cold mascarpone into a stand mixer bowl and mix until thick cream- do not overmix, otherwise cream will curdle.

ingredients for sponge:
- 70 g raw and unsalted pistachios
- 80 g all purpose flour
- 3/4 teaspoon baking powder
- 4 eggs
- 130 g sugar
- pinch of salt

Preheat oven to 200 C. butter a 30x40 cm rectangle form and line with parchment paper. 
Blend pistachio until almost powder- bigger chunks will work too.
Sift flour with baking powder to a bowl, set aside
Separate yolks from whites. Beat yolks with sugar until light and fluffy, add pistachios and stri with spatula until combine. 
Beat whites with pinch of salt until stiff peaks. Add to the batter in three parts, stirring gradually with spatula to not destroy the foam. Next add flour and stir again with spatula until combined. Pour batter over the form, even and take to the preheated oven, bake 15 minutes until golden. Take out from the oven and let cool for 2-3 minutes.
Lay flat clean kitchen towel on a table then spread with icing sugar. Transfer sponge over the towel with parchment paper side on top. Carefully remove parchment paper and roll sponge with kitchen towel. Leave until cool completely. 

remaining ingredients:
- 300 g raspberries
- 100 g heavy cream
- 1 teaspoon icing sugar
- handful chopped pistachios

Beat cream until whipped, add icing sugar in the middle of beating. 
Unroll sponge and spread the cream over it. Next add raspberries (leave some for decoration) and roll cake again, this time without towel. Decorate with whipped cream, raspberries and chopped pistachios. Transfer to the fridge for couple of hour to set.
Enjoy!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...