Portuguese arroz de tomate, for English scroll down
Arroz de tomate
4 małe porcje
składniki:
- 200 g krótkoziarnistego ryżu, ja użyłam arborio
- 650 ml bulionu (warzywny lub drobiowy)
- 500 g pomidorów
- 1 mała papryka czerwona
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- sól i pieprz do smaku
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki oraz pokroić w kostkę.
Paprykę i cebulę pokroić w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy, dodać cebulę i smażyć do zeszklenia. Dodać paprykę, liście laurowe i smażyć minutę. Dodać pomidory i ryż, smażyć chwilę. Następnie wlać dwie chochle bulionu i gotować aż ryż wchłonie płyn. Dolewać bulion dopiero kiedy ryż wchłonie poprzednią część. Kiedy ryż będzie al detne obficie posolić i dodać odrobinę pieprzu. Zdjąć z ognia i podawać.
Smacznego!
Arroz de tomate
4 small portions
ingredients:
- 200 g short grain rice, I used arborio
- 650 ml stock (vegetable or chicken)
- 500 g tomatoes
- 1 small red bell pepper
- 1 onion
- 2 bay leaves
- salt and pepper to taste
Pour hot water over the tomatoes wait 2-3 minutes and then peel. Next cut in cubes.
Finely dice bell pepper and onion. Heat pan with 2-3 tablespoons olive oil, add onion and fry until glossy. Add bell pepper and bay leaves and fry for one more minute. Add tomatoes and rice and fry for 1-2 minutes. Next pour 2 ladles of stock to the rice and cook until liquid is absorbed. Add another 2 ladles and repeat steps. Cook rice until al dente. Next season with good amount of salt and a bit of pepper. Stir, take out from the stove and serve.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )