piątek, 16 lipca 2021

Sałatka z pieczonym kalafiorem, nektarynkami i tahini vinagirette'em

Roast cauliflower and nectarines salad with tahini vinaigrette, for English scroll down



W tej sałatce dzieje się dużo, dużo wspaniałego! Jest to jedna z tych sałatek, które tak zachwycają, że masz ochotę sięgać po przepis non stop i masz wrażenie, że nigdy Ci się nie znudzi. Odkryłam tę sałatce na blogu Half Baked Harvest, który osobiście uwielbiam. Jest to blog pełen świetnych inspiracji zarówno pod względem przepisów, jak i zdjęć:) Jednak zmieniłam odrobinę ton sałatki, aby wpadał w bardziej letni i myślę, że dobrze mi się udało to uchwycić. Sałatka jest świeża, chrupiąca, bardzo sycąca i aromatyczna. Idealnie nada się na lunch, przekąskę albo letnie spotkanie z przyjaciółmi. Koniecznie spróbujcie! 
ps. A ten vinaigrette....ZŁOTO!

Sałatka z pieczonym kalafiorem, nektarynkami i tahini vinaigrette'em
4 spore porcje

składniki na vinaigrette:
- 50 ml oliwy z oliwek
- 2 łyżki tahini
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 3 łyżki miodu
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki octu jabłkowego
- sól, pieprz do smaku

Do miski dodać wszystkie składniki oprócz oliwy, przyprawić sola i pieprzem i dobrze wymieszać. Stopniowo wlewać oliwę i mieszać trzepaczką do powstania gęstej i jednolitej emulsji. Vinaigrette przelać do słoiczka i odstawić. 

składniki na pieczony kalafior:
- 1 puszka ciecierzycy- dobrze odsączona i wysuszona
- 1 średnia główka kalafiora 
- 2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
- duża szczypta płatków chili
- 50 ml oliwy
- sól, pieprz do smaku

Piekarnik nastawić na 200 C- grzanie góra-dół. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
Kalafior pokroić w małe różyczki i dodać razem z osuszoną ciecierzycą na blachę do pieczenia. Posypać papryką, płatkami chili i przyprawić solą i pieprzem. Całość polać oliwą i wszystko dobrze wymieszać ze sobą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 minut aż kalafior zmięknie. Wyjąć z piekarnika i odstawić.

pozostałe składniki:
- 2 awokado, pokrojone w grube łódki
- 4 nektarynki, pokrojone w łódeczki
- 450 mixu saład
- 200 g fety, pokruszonej
- 1 ogórek zielony, pokrojony w plasterki
- garść posiekanej bazylii
- garść posiekanego szczypiorku

W misce wymieszać sałatę z bazylią i szczypiorkiem, następnie układać porcje na talerzach. Dodać awokado, nektarynki, ogórka i pieczony kalafior z ciecierzycą. Całość posypać fetą i polać vinaigrette'em. 
Smacznego!

Roast cauliflower and nectarines salad with tahini vinaigrette
4 big portions

ingredients for vinaigrette:
- 50 ml olive oil
- 2 tablespoons tahini
- 2 tablespoons Dijon mustard
- 3 tablespoons hoeny
- juice of 1 lemon
- 2 tablespoon apple cider vinegar
- salt, pepper to taste

In a bowl combine all ingredients except olive oil, season with salt and pepper and stir well to combine. Gradually add olive oil and whisk to get smooth emulsion. Pour to a clean jar and set aside. 

ingredients for roasted cauliflowers:
- 1 can chickpea, drained and dried
- 1 medium cauliflower head
- 2 teaspoon sweet smoked paprika
- big pinch of chili flakes
- salt, pepper to taste
- 50 ml olive oil

Preheat oven to 200 C. Line a baking sheet with parchment paper.
Cut cauliflower in small florets and add with chickpea to the baking sheet. Add paprika, chili, season with salt and pepper. Pour olive oil and stir everything to well coated. Take to the preheated oven and bake approx. 20 minutes until cauliflower is tender. Take out from the oven and set aside.

remaining ingredients:
- 2 avocados, sliced in wedges
- 4 nectarines, sliced in wedges
- 450 g salad mix
- 1 cucumber, sliced
- 200 g feta cheese, crumbled
- handfull chopped basil
- handful chopped chives

In a bowl mix salad mix, basil and chives. Next transfer to plates and add avocado, nectarines, cucumber and roasted cauliflower and chickpeas. Sprinkle with crumbled feta cheese and pour vinaigrette on top, serve.
Enjoy!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...