piątek, 2 lipca 2021

Włoska zupa ślubna z pulpecikami

 Italian wedding soup with meatballs, for English scroll down


Tę zupę planowałam już bardzo długi czas. Ciągle kusiła mnie swoimi składnikami i tym pięknym makaronem. Bardzo długo szukałam takiego drobnego makaronu, a okazało się, że miałam go przed nosem tylko nie zwracałam na niego uwagi:) Pulpeciki robią całą robotę w tej zupie, nadają jej świetnego smaku i podczas gotowania uwalniają aromat do zupy. Bardzo smakowała mi ta zupa, ale pamiętajcie, najlepiej zrobić ją na prawdziwym bulionie, wtedy jest najlepsza;)

Co ciekawe włoska zupa ślubna wcale nie jest weselnym klasykiem we Włoszech. Swoją nazwę zawdzięcza pomyłce przy tłumaczeniu. Z włoskiego ta zupa nazywa się "minestra maritata" , czyli zupa z pasującymi składnikami. Podobno Amerykanie, którzy bardzo upodobali sobie tę zupę, przetłumaczyli ją nieprawidłowo, z tego względu że słowo maritata skojarzyło im się z angielskim married. Tak powstała zupa ślubna z Włoch niebędąca zupą ślubną:) Tak czy siak, zupa jest pyszna i totalne warta zrobienia!

Włoska zupa ślubna z pulpecikami
4-6 porcji

składniki na pulpety:
- 250 g mielonej wieprzowiny
- 250 g mielonej wołowiny
- 40 g bułki tartej
- 50 g startego parmezanu
- 1 jajko
- garść posiekanej pietruszki
- 1 mała lub 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku

Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, wszystkie składniki wymieszać ze sobą w misce, przyprawić solą i pieprzem i lepić małe pulpeciki. Następnie rozgrzać parę łyżek oleju i smażyć z obu storn na dużym ogniu do zrumienienia (nie muszą być usmażone w środku, będą się jeszcze gotować w zupie).

składniki na zupę:
- 2 litry bulionu
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 4 gałązki selera naciowego (ja ominęłam, bo nie przepadam)
- 200 g szpinaku
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- sól, pieprz do smaku
- ok 250 g makaronu Acini de Pepe lub innego drobnego

Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, marchewkę w półplasterki a seler w mniejsze części.
W dużym garnku rozgrzać 2-3 łyżki oliwy, zeszklić cebulę i dodać czosnek, smażyć chwilę. Dodać marchewkę i seler, smażyć minutę. Dodać zioła, zalać wszystko bulionem i zagotować. Dodać pulpety i całość gotować na małym ogniu ok 10 minut. Zupę odstawić z ognia i dodać szpinak, mieszać aż zwiędnie. Przyprawić solą i pieprzem i podawać z plastrami parmezanu i ugotowanym makaronem (makaron można ugotować w zupie, ale wtedy należy zjeść ją w tym samym dniu. Pozostawiony zbyt długo makaron w zupie zbytnio napęcznieje i zupa będzie niesmaczna).
Smacznego!

Italian wedding soup
4-6 potions

ingredients for meatballs:
- 250 g minced beef
- 250 g minced pork
- 40 g breadcrumbs
- 50 g grated Parmesan
- 1 small or 1/2 onion
- 2 garlic cloves
- 1 egg
- handfull chopped parsley

Finely dice onion and garlic. Add all ingredients to a bowl, stir well and form small meatballs.
Heat 2-3 tablespoons oil on a frying pan, add meatballs and fy on high heat on both sides until golden They don't have to be made inside, they will be cooked in a soup later).

ingredients for soup:
- 2 liters homemade stock
- 2 carrots
- 4 stalk celery (I didn't use)
- 1 onion
- 3 garlic cloves
- 200 g fresh spinach
- 1/2 teaspoon dried oregano
- 1/2 teaspoon dried thyme
- 1/2 teaspoon dried rosemary
- 1/2 teaspoon dried basil
- salt, pepper to taste
- 250 g pasta Acini de Pepe or other small

Finely dice onion and garlic, slice carrot in half slices and cut celery in smaller pieces.
In a big pot heat 2-3 tablespoons olive, add onion and fry until glossy. Add garlic and fry for 30 more seconds. Add carrot and celery and fry for 1 minute. Add all herbs and pour the stock, bring everything to a boil. Next add meatballs and cook over low heat 10 minutes. Take out the soup from the stove and add spinach, stir until wilted. Season with salt and pepper and serve with Parmesan slices and cooked pasta (you can cook pasta in a soup but then you need to it eat the same day. Pasta which is left in a soup too long will absorb too much liquid and whole soup will taste unpleasant).
Enjoy!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...