Chinese scallion pancakes, for English scroll down
Sos do nich jest dosyć istotny, to on nadaje ostatecznego smaku. Można jednak zamienić go na coś innego, na przykład sos słodko-kwaśny albo chili.
Chińskie placuszki z zieloną cebulką
8 sztuk
składniki na sos:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1/2 łyżki pasty chili (użyłam sambal oelek)
- 2 łyżki cukru
Wszystkie składniki wymieszać w garnuszku i podgrzać do rozpuszczenia się cukru. Odstawić z ognia.
składniki na placuszki:
- 2 łyżki płynnego tłuszczu (u mnie roztopione masło, ale może być roztopiony olej kokosowy albo zwykły olej rzepakowy)
- 15 g mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki soli
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą do uzyskania pasty, odstawić.
- 240 g mąki pszennej
- 160 ml wrzącej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- pół pęczka zielonej cebulki
Cebulkę pokroić drobno. Mąkę przesiać, dodać sól i wrzącą wodę, wymieszać do połączenia, następnie zagniatać do powstania jednolitego i elastycznego ciasta. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Następnie ciasto podzielić na 8 równych części i rozwałkować je na cienkie okrągły placek. Każdy placek posmarować mączną pastą i posypać zieloną cebulką. Zwinąć w rulon a rulon zwinąć w ślimaka. Następnie spłaszczyć najpierw rękami a potem rozwałkować ponownie na cienki placek.
Placuszki smażyć na rozgrzanej patelni na odrobinie oleju ok 1-2 minut na każdej stronie.
Podawać z sosem.
Smacznego!
Chinese scallion pancakes
8 pancakes
ingredients for sauce:
- 2 tablespoon soy sauce
- 2 tablespoon rice vinegar
- 1 tablespoon sesame pil
- 1/2 tablespoon chili paste (I used sambal oelek)
- 2 tablespoons sugar
Combine all ingredients in a sauce pan and cook until the sugar is dissolved. Set aside.
ingredients for pancakes:
- 2 tablespoon liquid fat (I used melted butter but melted coconut oil or just canola oil will work too)
- 15 g all purpose flour
- 1/4 teaspoon salt
Stir everything to get smooth paste, set aside.
- 240 g all purpose flour
- 160 ml boiling water
- 1/2 teaspoon salt
- half bunch scallion
Sift flou and add salt, stir to combine. Pour boiling water and stir to incorporate. Next knead until soft and elastic dough. Covet the dough with a kitchen towel and set aside for 20 minutes.
Next divide dough into 8 equal parts and roll each part into a thin circle. Spread flour paste onto each circle and sprinkle with scallion. Next roll into roulade then roll again for a spring shape. Flatten with hand and roll again into thin circle.
Fry pancakes 1-2 minutes on both sides on medium heat until golden brown, serve with sauce.
Enjoy!
Bombowe 🥰 Warto było wałkować,zwijać, smażyć by potem wcinać ze smakiem 🙂
OdpowiedzUsuń