środa, 14 lipca 2021

Chińskie placuszki z zieloną cebulką

Chinese scallion pancakes, for English scroll down


Nie zliczę ile razy robiłam już te placuszki. Trzeba się przy nich odrobinę nawałkować, ale smak wynagradza wszystko. No i ta wspaniała listkująca się struktura ciasta! Najczęściej przygotowuję je na śniadanie, kiedy mam więcej czasu lub jakos przekąskę w trakcie dnia czy przystawkę do dania głównego. W tych wszystkich rolach sprawdza się wyśmienicie. 
Sos do nich jest dosyć istotny, to on nadaje ostatecznego smaku. Można jednak zamienić go na coś innego, na przykład sos słodko-kwaśny albo chili. 

Chińskie placuszki z zieloną cebulką
8 sztuk

składniki na sos:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1/2 łyżki pasty chili (użyłam sambal oelek)
- 2 łyżki cukru

Wszystkie składniki wymieszać w garnuszku i podgrzać do rozpuszczenia się cukru. Odstawić z ognia.

składniki na placuszki:
- 2 łyżki płynnego tłuszczu (u mnie roztopione masło, ale może być roztopiony olej kokosowy albo zwykły olej rzepakowy)
- 15 g mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki soli

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą do uzyskania pasty, odstawić.

- 240 g mąki pszennej
- 160 ml wrzącej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- pół pęczka zielonej cebulki

Cebulkę pokroić drobno. Mąkę przesiać, dodać sól i wrzącą wodę, wymieszać do połączenia, następnie zagniatać do powstania jednolitego i elastycznego ciasta. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Następnie ciasto podzielić na 8 równych części i rozwałkować je na cienkie okrągły placek. Każdy placek posmarować mączną pastą i posypać zieloną cebulką. Zwinąć w rulon a rulon zwinąć w ślimaka. Następnie spłaszczyć najpierw rękami a potem rozwałkować ponownie na cienki placek. 
Placuszki smażyć na rozgrzanej patelni na odrobinie oleju ok 1-2 minut na każdej stronie.
Podawać z sosem.
Smacznego!

Chinese scallion pancakes
8 pancakes

ingredients for sauce:
- 2 tablespoon soy sauce
- 2 tablespoon rice vinegar
- 1 tablespoon sesame pil
- 1/2 tablespoon chili paste (I used sambal oelek)
- 2 tablespoons sugar

Combine all ingredients in a sauce pan and cook until the sugar is dissolved. Set aside.

ingredients for pancakes:
- 2 tablespoon liquid fat (I used melted butter but melted coconut oil or just canola oil will work too)
- 15 g all purpose flour
- 1/4 teaspoon salt

Stir everything to get smooth paste, set aside. 

- 240 g all purpose flour
- 160 ml boiling water
- 1/2 teaspoon salt
- half bunch scallion

Sift flou and add salt, stir to combine. Pour boiling water and stir to incorporate. Next knead until soft and elastic dough. Covet the dough with a kitchen towel and set aside for 20 minutes. 
Next divide dough into 8 equal parts and roll each part into a thin circle. Spread flour paste onto each circle and sprinkle with scallion. Next roll into roulade then roll again for a spring shape. Flatten with hand and roll again into thin circle.
Fry pancakes 1-2 minutes on both sides on medium heat until golden brown, serve with sauce.
Enjoy!





1 komentarz:

  1. Bombowe 🥰 Warto było wałkować,zwijać, smażyć by potem wcinać ze smakiem 🙂

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...