Bezglutenowe brownie z mascarpone i malinami
Gluten free brownie with mascarpone and raspberries, for English scroll down
Uwielbiam ciasta czekoladowe, a w szczególności brownie. Są mokre, ciężkie i bardzo czekoladowe, czyli to, co lubię w ciastach chyba najbardziej. Muszę przyznać, że to jedno z najlepszych brownie, jakie jadłam, bo oczywiście zawiera wszystko, co powinno zawierać, ale jest jednak lżejsze i nie zapycha tak bardzo. Kwaskowate maliny cudownie równoważą smak a kleks bitej śmietany czy bitej śmietany kokosowej zwieńczają to słodkie szaleństwo. Myślę, że zrobię to ciasto z innymi owocami, na przykład jagodami. Na pewno będzie równie pyszne;)
Bezglutenowe brownie z mascarpone i malinami
forma 21x21 cm
składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 250 g mascarpone
- 4 jajka
- 40 g mąki kukurydzianej
- 40 g mielonych migdałów
- 80 g cukru
- 200 g malin
Piekarnik nastawić na 170 C- grzanie góra-dół.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Mascarpone przez chwilę miksować i ostrożnie dodawać zimną czekoladę. Dodawać po jednym jajku, miksując cały czas. Suche składniki połączyć ze sobą, dodać do masy czekoladowej i wymieszać szpatułką. Całość przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wierzch ozdobić malinami. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok 30 minut, aż patyczek wbity w środek ciasta nie będzie mokry.
Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia. Podawać z bitą śmietaną/ bitą śmietaną kokosową i malinami.
Smacznego!
Gluten free brownie with mascarpone and raspberries
21x21 cm square form
ingredients:
- 200 g dark chocolate
- 250 g mascarpone
- 4 eggs
- 40 g corn flour
- 40 g almond meals
- 80 g sugar
- 200 g raspberries
Preheat oven to 170 C.
Melt chocolate in water bath and set aside to cool. Mix mascarpone and gradually add cold chocolate, mix constantly. Next add egg one at a time and mix until combine. In a bowl add all dry ingredients, then add into the chocolate mixture and stir with spatula. Pour cake into the form line with parchment paper. Take into the preheated oven and bake approx. 30 minutes until a toothpick inserted in the center of the cake comes out clean.
Remove cake from the oven and set aside to cool. Serve with whipped cream/coconut whipped cream and raspberries.
Enjoy!
i te maliny.. i ten zapach czekoladowy podczas pieczenia.. <3
OdpowiedzUsuńMatko, jakie piękne! Daj troszkę, pleaaaaase :-)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne połączenie kolorystyczne powstało :)
OdpowiedzUsuńoszaleje jak nie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńoooo <3 pycha !
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciacho :) Koniecznie do spróbowania, zwłaszcza, że ma mielone migdały. Mam pytanie techniczne: mąka kukurydziana żółta czy biała (skrobia)? Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńO, ciacho z mąką kukurydzianą! Do wyprobowania.
OdpowiedzUsuńAh, uwielbiam ten ciemny kolor brownie, piękne!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :D i te malinki na górze :)
OdpowiedzUsuńDziś to ciasto było by idealne dla mnie. Chęć na czekoladę jest ogromna :)
OdpowiedzUsuńMmm, nie ma jak brownie... :)
OdpowiedzUsuń