Pieczony kurczak z cytryną i czosnkiem
Roasted chicken with lemon and garlic, for English scroll down
Bardzo lubię piec kurczaka w całości. Mięso po upieczeniu jest niezwykle soczyste i rozpływa się w ustach. Połączenie cytryny, czosnku i masła sprawia, że mięso nasiąka niesamowitym aromatem i smakiem. Nie wiem, jak jest u Was w domu, ale u mnie kurczaka w całości je się rękami. Kiedy dostaję na talerz skrzydełko, czy udko, nie bawię się w sztućce, zresztą... bez nich lepiej smakuje;)
Kurczak najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniaczkami, które z łatwością można przyrządzić razem z kurczakiem, trzeba je jedynie odpowiednio wcześnie włożyć do piekarnika;)
Robienie mięsa w całości jest niezwykle proste i przyjemne, nie trzeba dużo, żeby uzyskać cudowny smak mięsa, poza tym kto nie lubi przyjemnie chrupiącej skórki i soczystego środka?;)
Pieczony kurczak z cytryną i czosnkiem
1 kurczak
składniki:
- 1.5 kg kurczaka
- 3 cytryny
- 2 główki czosnku
- 3 łyżki miękkiego masła
- tymianek, sól, pieprz
- oliwa z oliwek
do podania:
- pieczone ziemniaki
Piekarnik nastawić na 180 C.- termoobieg.
1 główkę czosnku obrać na ząbki bez skórki, lekko zmiażdżyć. Cytryny pokroić na ćwiartki.
Od mięsa bardzo delikatnie oddzielić skórkę, tworząc kieszonki. Wnętrze wysmarować masłem, dodać ząbki czosnku, trochę cytryn, przyprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Wierzch kurczaka również przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
Drugą główkę czosnku przekroić na pół.
Do naczynia włożyć kurczaka, przepołowiony czosnek i resztę cytryny. Na wierzch kurczaka położyć plasterki pozostałego masła i wstawić do piekarnika. Piec ok 30 minut, po czym wyciągnąć i polać powstałym sosem i 1 łyżką oliwy. Włożyć z powrotem do piekarnika i piec kolejne 30-40 minut. Kiedy po wbiciu w najgrubszą część uda patyka, zacznie wypływać przezroczysty płyn, kurczak jest gotowy. Ziemniaki czy warzywa należy wstawić razem z kurczakiem po 30 minutach pieczenia.
Po upieczeniu całość wyjąć i podawać.
Smacznego!
Roasted chicken with lemon and garlic
1 chicken
ingredients:
- 1.5 kg chicken
- 3 lemons
- 2 garlic bulbs
- 3 tablespoons softened butter
- dried thyme, salt and pepper to taste
- olive oil
for serving:
- roasted potatoes and veggies
Preheat oven to 180 C.
Cut lemon in eights and peel 1 garlic bulb into cloves. Very carefully separate skin from meat, making pockets. Add lemon and garlic into the pockets and season with thyme, salt and pepper. Also, season whole chicken with salt, pepper and thyme. Take the chicken into a casserole dish with remaining lemons and garlic bulb cut in half. Top chicken with butter slices and take into the preheated oven, bake 30 minutes, then remove form the oven and pour with olive oil and sauce from chicken.
Take again into the oven (also with potatoes and veggies) and bake another 30-40 minutes. Chicken is ready, when after inserting a toothpick in the thickest part of the tight, the juice is clear.
Remove from the oven and serve with potatoes and veggies.
Enjoy!
inspiracja: What Katie ate vol. 1
Widzę, że mamy podobny smak, bo dla mnie nie ma pieczonego kurczaka bez cytryny, czosnku i tymianku :D
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczne, a zdjęcia genialne ;)
OdpowiedzUsuńTeż bardzo lubię dodatek cytryny do kurczaka :)
OdpowiedzUsuńSuper kurczaczek :D
OdpowiedzUsuń