Chleb z sezamem od Tartine
Sesame Tartine bread, for English scroll down
Chleby od Tartine to już klasyka. Gdybym mogła mieć tylko czas na ich robienie, piekłabym je codziennie. Uwielbiam ich sprężystą strukturę i chrupiącą skórkę. Te chleby są niesamowite.
Tym razem postanowiłam dodać do środka zrumieniony sezam, który nadaje cudownego, lekko orzechowego aromatu i przyjemnie chrupie podczas jedzenia. Żałuję tylko jednego, że zrobiłam jeden bochenek...;) Po przepis na podstawowe ciasto odsyłam do poprzedniego postu, tam wszystko jest wyjaśnione.
Chleb z sezamem od Tartine
1 bochenek:
składniki:
- przepis na podstawowe ciasto na chleb od Tartine- przepis tutaj
- 1/2 szklanki sezamu
Sezam zrumienić na patelni na ciemnozłoty kolor, uważając aby nie przypalić ziaren.
Przy pierwszym składaniu chleba (opis, jak zrobić podstawowe ciasto na chleb od Tartine tutaj) dodać sezam i wmieszać go w ciasto. Następnie postępować zgodnie z opisem tutaj.
Smacznego!
Sesame Tartine bread
1 loaf
ingredients:
- 1 recipe for basic Tartine bread dough- recipe here
- 1/2 cup sesame
Toasy sesame until deep golden in a frying pan, be careful to not burn seeds. Add cooled sesame, while giving firs fold (insruction, how to make basic dough here) and stir in the dough. Next follow the directions here.
Enjoy!
Ojjj ten jeden bochenek u mnie też by zniknął od razu. Wspaniały chleb! :-)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje :) Pieczywo domowe najlepsze :)
OdpowiedzUsuńO raju...mistrzowski:)
OdpowiedzUsuńwygląda pięknie. bardzo lubię klimat twoich zdjęć :)
OdpowiedzUsuń