Sernik ze śmietany (styropian) z jagodami
Sour cream cheesecake with blueberries, for English scroll down
To ciasto okazało się totalnym hitem. Mając sporo jagód postanowiłam, że przygotuję ciasto do pracy. Stwierdziłam, że znany Wam już z poprzedniego wpisu styropian świetnie komponowałby się z jagodami i miałam rację. Ciasto zniknęło w mig, a ja dostawałam jedynie komplementy. To ciacho jest naprawdę pyszne i, co najlepsze bardzo proste w zrobieniu:) Zawsze będzie mnie zadziwiać fakt, że smakuje jak sernik a nie ma w nim ani grama twarogu...;)
Sernik ze śmietany (styropian) z jagodami
blacha 22x33 cmskładniki na spód i kruszonkę:
- 400 g mąki pszennej
- 5 żółtek- 100 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masła
Piekarnik nastawić na 180 stopni- grzanie góra- dół.Blaszkę natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.Mąkę przesiać do miski razem z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone w kostkę masło i rozetrzeć na kruszonkę, dodać żółtka i zagnieść szybko ciasto. 2/3 ciasta włożyć do lodówki, 1/3 do zamrażarki na czas przygotowania masy śmietanowej.
składniki na masę śmietanową:-
1 litr śmietany 18% gęstej
- 5 białek- 200 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 150 g wiórków kokosowych
- ok 300-400 g jagód
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie partiami dodawać cukier zwykły i waniliowy, cały czas miksując masę do uzyskania gęstej i błyszczącej piany. Do białek dodać budyń, mąkę i ekstrakt waniliowy, wymieszać wszystko do połączenia. Następnie ostrożnie dodawać śmietaną mieszając wszystko szpatułką. Na samym końcu wmieszać wiórki kokosowe.2/3 ciasta wyjąć z lodówki i wylepić nim spód blachy, następnie wlać masę śmietanową i rozsypać jagody. Na masę zetrzeć 1/3 ciasta z zamrażarki. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 55- 60 minut do suchego patyczka.Gotowe ciasto całkowicie wystudzić i podawać.
Smacznego!
Sour cream cheesecake with blueberries22x 33 cm form
ingredients for cake:
- 400 g all purpose flour
- 5 egg yolks- 100 g sugar
- 2 teaspoons baking powder
- 200 g cold butter, cubed
Preheat oven to 180 C. Butter the pan and line with parchment paper.Sift flour and combine with sugar and baking powder. Add butter and crush with fingers to get a crumple. Add yolks and quickly form into a ball. 1/3 dough put into the freezer, remaining 2/3 dough take into the fridge.
ingredients for "cheese" layer:
- 1 liter thick sour cream (18%)
- 5 egg whites- 200 g sugar
- 1 teaspoon vanilla extract
- 1 package vanilla custard powder without sugar (40 g)
- 1 tablespoon potato starch
- 1 tablespoon vanilla sugar
- 150 g sherdded cocout
- about 300- 400 g blueberries
In a mixing bowl beat whites with pinch of salt until stiff peaks. Gradually add sugar, beating all the time to get thick and shiny foam. Add custard powder, potato starch and vanilla extract, stir to combine. Gradually add sour cream, stir to combine by spatula. At the end stir in coconut.Remove 2/3 dough from the fridge and fill the bottom of the form. Pour the cheese mass and even with a spoon, sprinkle with blueberries. Remove 1/3 dough from the freezer and grate over the top of the cake. Put into the preheated oven and bake 55- 60 minutes until a toothpick inserted in the center of the cake comes out clean. Remove from the oven and let cool completely.Enjoy!
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńCzy to jest to ciasto, które zapomniałam wziąć ? Teraz mi smutno jescze bardziej :(
OdpowiedzUsuńUdał Ci się wypiek:)mnie nieserowe serniki nie wychodzą:/
OdpowiedzUsuńPycha! Kawę piję jak raz, dawaj:)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny pomysł na tę masę śmietanową. jeszcze nie jadłam takiego ciasta
OdpowiedzUsuńSłyszałem już kilka razy o "styropianie", ale jeszcze nigdy nie robiłem ;) Twój wygląda obłędnie <3
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie :) pozdrawiam, Beata
OdpowiedzUsuńRewelacja! I te jagody <3
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować kiedyś takiej wersji :)
OdpowiedzUsuńCzym można zastąpić wiórki kokosowe ? Można pominąć ?
OdpowiedzUsuńMożna je pominąć, jednak nadają one przyjemnej struktury, więc warto je dodać;)
UsuńPozdrawiam!
Śmietana 18% ma być słodka czy kwaśna ?
OdpowiedzUsuńKwaśna;)
UsuńAle pięknie wpasowały się tutaj moje drewniane podkładki <3
OdpowiedzUsuńBardzo lubię taki oszukany sernik, jest cudownie leciutki i smakuje wybornie :)
OdpowiedzUsuń