poniedziałek, 10 października 2016

Bezglutenowe ciasto marchewkowe ze śliwkami

Bezglutenowe ciasto marchewkowe ze śliwkami

Gluten free carrot cake with plums, for English scroll down


Ciasto marchewkowe to już totalny klasyk. Tym razem chciałam zrobić takie ciasto marchewkowe, które mogą zjeść także osoby z nietolerancją glutenu. Ponadto byłam ciekawa, jakie ciasto będzie miało strukturę. Wyszło bardzo delikatne, wilgotne i mięciutkie, po prostu pyszne. Na pewno będę je powtarzać:)

Bezglutenowe ciasto marchewkowe ze śliwkami
keksówka od dł. 21 cm

składniki:
- 70 g mąki kukurydzianej
- 70 g mąki ryżowej
- 70 g mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- 200 g cukru
- 220 g startej na grubych oczkach marchewki
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 130 g oleju
- 150 g śliwek, pokrojonych w ćwiartki

Piekarnik nastawić na 180 C- grzanie góra-dół.
Suche składniki przesiać i połączyć w misce. Cukier wymieszać z jajkami, aż masa będzie gładka. Dodać olej i wymieszać jeszcze raz
Do mokrych składników dodać suche i wymieszać tylko do połączenia. Dodać marchewkę i wymieszać ponownie. Ciasto przelać do formy a na wierzchu ułożyć śliwki. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok 45 minut do suchego patyczka.
Smacznego!

Gluten free carrot cake with plums
21 cm loaf pan

ingredients:
- 70 g corn flour
- 70 g rice flour
- 70 g potato starch
- 3 eggs
- 200 g sugar
- 220 g coarsely grated carrot
- 1 teaspoon gluten free baking powder
- 1/2 teaspoon baking soda
- 1/2 teaspoon cardamon
- 1/2 teaspoon cinnamon
- 150 g plums, cut in quarters
- 130 g canola oil

Preheat oven to 180 C.
Sift all dry ingredients in a bowl and set aside. In another bowl combine sugar and eggs until smooth mixture. Add oil and stir to combine. Add wet ingredients into the dry and stir just only to combine. Next stir in the carrot. Pour the batter into the loaf pan and top with plums. Take into the preheated oven and bake approx 45 minutes until a toothpick inserted in the middle of the cake comes out clean.
Remove from the oven and set adie to cool.
Enjoy!




10 komentarzy:

  1. Odrazu spojrzałam czy w składnikach jest cynamon bo idealnie tu zagrał :)
    Smakowicie się prezentuje. Czuć jesień u Ciebie <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudne to ciasto! ��
    Zjadlabym całe z miłą chęcią! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takiego ciasta marchewkowego ze śliwkami jeszcze nie jadłam, a wygląda bardzo apetycznie - jak rolada:) Zorganizowałam u mnie na blogu moje pierwsze Linkowe Party - serdecznie zapraszam Cię, abyś podzieliła się tam linkiem do swojego wpisu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takiego ciasta ze śliwkami w środku jeszcze nie piekłam, a Twoje wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wygląda :)
    Przepis mi się przyda, bo od czasu do czasu muszę dla bezglutków piec :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Są moje ulubione śliwki! :) Takie ciacho to idealny poprawiacz humoru na jesień :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...