Snickers bez pieczenia
No bake snickers cake, for English scroll down
Mam dla Was coś ekstra. Snickers bez pieczenia, kremowy, z milionem warstw ale nie za słodki. Idealny. Zobaczyłam to ciasto na jednej z amerykańskich stron i nie mogłam się powstrzymać, żeby nie spróbować. Pozmieniałam jednak gramatury i zmodyfikowałam przepis tak, aby wyszedł idealnie. To ciasto robi dużą furorę, zdecydowanie dlatego, że ma w sobie bardzo dużo warstw, z których każda jest przepyszna. Kochani, musicie zrobić to ciacho, bo jest warte zachodu:)
Snickers bez pieczenia
keksówka 30 cm
składniki na budyń:
- 1 litr mleka
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 200 g cukru
- 180 g masła orzechowego kremowego
- 150 g gorzkiej czekolady
750 ml mleka zagotować razem z cukrem na średnim ogniu. Pozostałe 250 ml mleka wymieszać z mąkami. Do gotującego mleka wlewać mączną masę i mieszać do powstania budyniu. Masę podzielić na pół i do jednej części dodać czekoladę, do drugiej masło orzechowe i wymieszać do połączenia.
składniki na karmel:
- 200 g cukru
- 75 ml wody
- 60 g masła
- 50 g śmietanki kremówki 30 %
Wodę połączyć z cukrem i gotować na małym ogniu aż cukier się rozpuści i stanie się złoty. Dodać masło i kremówkę i mieszać do powstania gęstego sosu. Uwaga podczas dodawania masła i kremówki, masa będzie wrzała.
pozostałe składniki:
- ok 200 g herbatników
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietanki kremówki 30 %
- 4 snickersy po 50 g
Snickersy pokroić na małe kawałki.
Kremówkę gotować. Kiedy będzie się gotować zdjąć z ognia i wlać do posiekanej czekolady, odstawić na chwilę, po czym wymieszać na ganache i ostudzić.
składanie ciasta:
Keksówkę wyłożyć grubą folią spożywczą, aby móc później wyjąć ciasto z formy.
Herbatnikami wyłożyć dno formy, następnie rozsmarować cienką warstwę budyniu czekoladowego. Ułożyć kolejną warstwę herbatników i rozsmarować na niej budyń orzechowy. Postępować w ten sposób aż do skończenia się budyniów. Ostatnią warstwą powinny być herbatniki. Ciasto wstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia ciasto wyjąć ostrożnie z formy, wysmarować ostudzonym ganache, po czym polać karmelem, udekorować snickersami i podawać.
Smacznego!
No bake snickers cake
30 cm loaf pan
ingredients for custard:
- 1 liter milk
- 4 tablespoon all purpose flour
- 2 tablespoons potato starch
- 200 g sugar
- 180 g creamy peanut butter
- 150 g dark chocolate
In a pot combine 750 ml milk and sugar, then bring to a boil. Meanwhile in a bowl combine remaining milk with flour and starch. When the milk is boiling, pour in the flour mixture, stir constanty to get thick custard. Divide custard into two parts and add peanut butter into first part and dark chocolate to second prt. Stir to combine.
ingredients for caramel:
- 200 g sugar
- 75 ml water
- 60 g butter
- 50 g heavy cream
In a saucepan combine water and sugar and cook until the sugar has dissolved to a gold colour. Don't stir the caramel, only very carefully shake the saucepan whlie melting. Next add butter and cream and cook until get nice and smooth sauce. Be careful, while adding butter and cream into the sugar, caramel will bubbling!
remaining ingredients:
- about 200 g graham crackers
- 100 g dark chocolate
- 100 ml heavy cream
- 4 snickers bars (50 g each)
Cut snickers into small cubes. In a saucepan pour the cream and cook until boil. When cream is boiling, remove it from the stove and add into the chopped chocolate. Set aside for a minute, then stir to get ganache.
assemble the cake:
Fill the loaf pan with thick plastic foil to take out the cake from the form in easier way.
Add crackers into the bottom then spread thin layer of chocolate custard. Add next layer of crackers and spread with peanut butter custard. Follow this way until finish all custard. You should have crackers as the last layer of cake. Take the cake into the fridge overnight.
Next day remove cake from the fridge and take out from the form. Very gently remove the foil and cover with ganache. Next pour the caramel sauce and decorate with snickers, serve.
Enjoy!
O kurczaki, bardzo dobre być musi:)
OdpowiedzUsuńJakie apetyczne zdjęcia! Snickers to jedno z moich ulubionych deserów. Szkoda, że to taka bomba kaloryczna!
OdpowiedzUsuńTrzeba będzie zrobić:)))
OdpowiedzUsuńja pikole! ale widok! zrobię Małzonowi na urodziny jak nic!
OdpowiedzUsuńFantastyczny baton! Sklepowego nie jem ale na taki na pewno bym się skusiła!
OdpowiedzUsuńswoim widokiem zachęca :)
OdpowiedzUsuńwygląda o niebo lepiej jak ten oryginalny batonik, wiesz...zrobię ! :D
OdpowiedzUsuńTo jest mistrzostwo świata! :)
OdpowiedzUsuńMega apetycznie się prezentuje i zachęca! *.*
Koniecznie ląduje na liście do wypróbowania. :)
Jak pokażę go mojemu Mężowi to nie da mi żyć, póki go nie zrobię :D
OdpowiedzUsuńSuper!
Idealne na osłodę w te ciemne, jesienne wieczory :)
OdpowiedzUsuńNa ten weekend zamierzam przygotować to cudne ciasto, ale mam pytanko: czy masa czekoladowa oraz orzechowa mają być całkowicie wystudzone zanim będę je rozsmarowywać na herbatnikach? Chciałam dziś na wieczór przygotować ciasto, a jutro przesmarować ganache oraz karmelem. Czy zatem przygotowany karmel także musi być wystudzony przed polaniem czy może być jeszcze ciepły?
OdpowiedzUsuńWitaj;)
UsuńMasa nusi być nadal ciepła, a nawet bardzo, ponieważ kiedy wystygnie będzie się bardzo ciężko rozsmarowywać, co spowoduje dużo problemów;) pamietaj tylko, aby po rozsmarowaniu masy ciasto przestygło, wtedy możesz wlożyć je do lodówki.
Pozdrawiam!!
Snikers prezentuje się obłędnie :)
OdpowiedzUsuńP.S podziwiam Cię za te wpisy po angielsku, ja skapitulowalam na trzech wpisach.. Brawo Ty!!!!