piątek, 7 października 2016

Pity z kremem z awokado i ostrą ciecierzycą

Pity z kremem z awokado i ostrą ciecierzycą

Avocado cream and spicy chickpea pitas, for English scroll down


Czasem proste rozwiązania są najlepsze. To nie jest trudne danie, najwięcej czasu zajmuje tylko zrobienie pit, których też nie robi się jakoś trudno. Trzeba jedynie poczekać aż ciasto urośnie. Jest to fantastyczny obiad dla dwojga, choć składniki można podwoić i wyjdzie z tego niezła uczta;) Uwielbiam wszystko, co łączy się z awokado, więc dla mnie był to idealny obiad. Do tego bardzo sycący;) 
Poprzez to danie chciałam Wam pokazać, że pity mogą być wykorzystywane nie tylko, aby je nadziewać różnymi dobrociami, ich zastosowań jest o wiele więcej;)

Pity z kremem z awokado i ostrą ciecierzycą
6 bułeczek- 2 lub 3 porcje

składniki na krem z awokado:
- 2 małe awokado
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- 1/4 łyżeczki kuminu
- sól, pieprz

Z awokado wybrać miąższ i zblendować z wszystkimi składnikami na gładki krem, przyprawić sol, pieprzem i kuminem i zblendować ponownie.

składniki na ciecierzycę:
- 1 puszka (400 g) ciecierzycy
- 60 ml mleka kokosowego
- 1-2 łyżki oleju kokosowego
- 1/4 łyżeczki papryki wędzonej ostrej
- po sporej szczypcie cynamonu, curry, kurkumy, kolendry mielonej i imbiru

Ciecierzycę odsączyć i dobrze osuszyć. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić ciecierzycę, dodać wszystkie przyprawy i smażyć do zrumienienia. Następnie wlać mleko kokosowe i smażyć do momentu aż całe zostanie wchłonięte. 

pozostałe składniki:
- 6 pit- z tego przepisu
- duża garść pomidorów koktajlowych

Pity przedziurawić, aby były płaskie. Jeśli nie piekłeś ich od razu przed podaniem, należy je podgrzać. Pomidory przekroić na pół. Na pity ułożyć krem z awokado, ciecierzycę i pomidorki koktajlowe, podawać.
Smacznego!

Avocado cream and spicy chickpeas pitas
6 small pitas- 2-3 portions

ingredients for avocado cream:
- 2 small avocados
- 1 tablespoon lemon juice
- 2 tablespoons olive oil
- 1/4 teaspoon ground cumin
- salt pepper to taste

Take out the edible part from avocado and blend with all ingredients until smooth paste, season with salt, pepper and cumin and blend again.

ingredients for chickpeas:
- 1 can (400 g) chickpeas
- 60 ml coconut milk
- 1-2 tablespoons coconut oil
- 1/4 teaspoon hot smoked paprika
- pich of cinnamon, ground ginger, tumeric, ground coriander and curry powder

Drain chickpeas and set aside to dry well for a couple of minutes. lHeat a frying pan with coconut oil over medium heat, add chickpeas and all spieces. Fry utnil golden. Add coconut milk and fry until all milk has evaporated. 

remaining ingredients:
- handful of cherry tomatoes
- 6 pita breads- from this recie

Cut tomatoes in half, Make a small hole in the pitas to flatten. If you didn't bake pitas directly before serving, you have to warm up them. Add avocado cream, chickpeas and tomatoes on the top of pitas and serve.
Enjoy!




5 komentarzy:

  1. Bardzo apetycznie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak tylko znajdę 5 min to robię domowe pity! <3 mmmm..
    ale mi smaka narobiłaś na taki comfort food w domku <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio chodzi za mną coś w tym stylu. Kocham ciecierzycę więc na pewno spróbuję :) !

    OdpowiedzUsuń
  4. Ta pikantna ciecierzyca, mmm... Coś cudownego! :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...