Pity z kremem z awokado i ostrą ciecierzycą
Avocado cream and spicy chickpea pitas, for English scroll down
Czasem proste rozwiązania są najlepsze. To nie jest trudne danie, najwięcej czasu zajmuje tylko zrobienie pit, których też nie robi się jakoś trudno. Trzeba jedynie poczekać aż ciasto urośnie. Jest to fantastyczny obiad dla dwojga, choć składniki można podwoić i wyjdzie z tego niezła uczta;) Uwielbiam wszystko, co łączy się z awokado, więc dla mnie był to idealny obiad. Do tego bardzo sycący;)
Poprzez to danie chciałam Wam pokazać, że pity mogą być wykorzystywane nie tylko, aby je nadziewać różnymi dobrociami, ich zastosowań jest o wiele więcej;)
Pity z kremem z awokado i ostrą ciecierzycą
6 bułeczek- 2 lub 3 porcje
składniki na krem z awokado:
- 2 małe awokado
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- 1/4 łyżeczki kuminu
- sól, pieprz
Z awokado wybrać miąższ i zblendować z wszystkimi składnikami na gładki krem, przyprawić sol, pieprzem i kuminem i zblendować ponownie.
składniki na ciecierzycę:
- 1 puszka (400 g) ciecierzycy
- 60 ml mleka kokosowego
- 1-2 łyżki oleju kokosowego
- 1/4 łyżeczki papryki wędzonej ostrej
- po sporej szczypcie cynamonu, curry, kurkumy, kolendry mielonej i imbiru
Ciecierzycę odsączyć i dobrze osuszyć. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić ciecierzycę, dodać wszystkie przyprawy i smażyć do zrumienienia. Następnie wlać mleko kokosowe i smażyć do momentu aż całe zostanie wchłonięte.
pozostałe składniki:
- 6 pit- z tego przepisu
- duża garść pomidorów koktajlowych
Pity przedziurawić, aby były płaskie. Jeśli nie piekłeś ich od razu przed podaniem, należy je podgrzać. Pomidory przekroić na pół. Na pity ułożyć krem z awokado, ciecierzycę i pomidorki koktajlowe, podawać.
Smacznego!
Avocado cream and spicy chickpeas pitas
6 small pitas- 2-3 portions
ingredients for avocado cream:
- 2 small avocados
- 1 tablespoon lemon juice
- 2 tablespoons olive oil
- 1/4 teaspoon ground cumin
- salt pepper to taste
Take out the edible part from avocado and blend with all ingredients until smooth paste, season with salt, pepper and cumin and blend again.
ingredients for chickpeas:
- 1 can (400 g) chickpeas
- 60 ml coconut milk
- 1-2 tablespoons coconut oil
- 1/4 teaspoon hot smoked paprika
- pich of cinnamon, ground ginger, tumeric, ground coriander and curry powder
Drain chickpeas and set aside to dry well for a couple of minutes. lHeat a frying pan with coconut oil over medium heat, add chickpeas and all spieces. Fry utnil golden. Add coconut milk and fry until all milk has evaporated.
remaining ingredients:
- handful of cherry tomatoes
- 6 pita breads- from this recie
Cut tomatoes in half, Make a small hole in the pitas to flatten. If you didn't bake pitas directly before serving, you have to warm up them. Add avocado cream, chickpeas and tomatoes on the top of pitas and serve.
Enjoy!
Bardzo apetycznie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńjak tylko znajdę 5 min to robię domowe pity! <3 mmmm..
OdpowiedzUsuńale mi smaka narobiłaś na taki comfort food w domku <3
Ostatnio chodzi za mną coś w tym stylu. Kocham ciecierzycę więc na pewno spróbuję :) !
OdpowiedzUsuńTa pikantna ciecierzyca, mmm... Coś cudownego! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tego typu obiady! :-)
OdpowiedzUsuń