środa, 5 października 2016

Dyniowe tiramisu

Dyniowe tiramisu

Pumpkin tiramisu, for English scroll down


Uwielbiam klasyczną wersję, ale nie mogłam się powstrzymać, żeby nie zrobić tiramisu z dynią. W zasadzie jest to pewnego rodzaju nawiązanie do tiramisu, bo nie ma w nim, jak w klasycznym przepisie, żółtek. Jest za do dynia, którą ubóstwiam i męczę Wad już nią od jakiegoś czasu;)
Muszę się jednak nią nacieszyć, jak zresztą większością rzeczy, ponieważ w moim życiu nadchodzą pewne zmiany, ale o nich pogadamy, jak wszystko będzie zaklepane;)
Dzisiaj zapraszam Was na wspaniałe tiramisu, proste w wykonaniu a sprawiające ogromną przyjemność podczas jedzenia;)

Dyniowe tiramisu
6 porcji

składniki:
- 250 g mascarpone
- 150 g puree z dyni
- 200 ml kremówki 36%
- 80 g cukru pudru
- 1 łyżeczka przyprawy dyniowej
- ok 120-140 g podłużnych biszkoptów
- 250 ml wody
- 1 łyżka espresso (proszku)

Wodę zagotować i zalać kawę, odstawić do ostudzenia, następnie przelać przez maleńkie sitko lub filtr do odsączenia fusów.
Kremówkę ubić na sztywno. Mascarpone, puree, cukier puder i przyprawę dyniową wymieszać do połączenia w osobnej misce, następnie ostrożnie dodawać partiami bitą śmietanę i mieszać szpatułką do połączenia.
Biszkopty moczyć przez sekundę w esencji kawowej i układać w naczynku do powstania pierwszej warstwy, następnie nałożyć połowę kremu i ponownie nasączone biszkopty. Na sam wierzch rozsmarować pozostały krem i posypać przyprawą dyniową. Wstawić do lodówki na przynajmniej parę godzin, ale najlepiej na całą noc.
Smacznego!

Pumpkin tiramisu
6 portions

ingredients:
- 250 g mascarpone
- 150 g pumpkin puree
- 200 ml whipping cream
- 80 g icing sugar
- 1 teaspoon pumpkin spice
- 120-140 g ladyfingers
- 250 ml water
- 1 tablespoon espresso powder

Bring water to a boil and pour into the coffee powder, set aside to cool, then strain. You should get only essence of coffee without grounds.
Beat whipping cream until whipped. In a bowl combine mascarpone, pumpkin puree, icing sugar and pumpkin spice. Next gradually add ehipped creaam into the pumpkin mascarpone, stirring with spatula.
Pour half of the ladyfinger with cofee for the moment then add into the pan, making first layer. Covert with half of the pumpkin cream. Next take another layer of ladyfingers and cove with pumpkin cream. Sprinkle with pumpkin spice and take into the fridge, the best overnight.
Next day remove from the fridge and serve.
Enjoy!




10 komentarzy:

  1. do tej pory jadłam tylko tradycyjne tiramisu ,dynią mam,,,mmm chyba zrobię taki deser na weekend

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się taka odsłona włoskiej klasyki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. pożeram i paluchem wylizuje każdy zakątek naczynia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie jadłam i nie wpadłabym na taki pomysł:) Angie jesteś genialna!

    OdpowiedzUsuń
  5. Dyniowe, mniam, jestem pewna, że po zastąpieniu kilku składników roślinnymi stanie się moim jesiennym hitem :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. O jacie, jakie to musi byc pyszne :) wyglada boskooo

    OdpowiedzUsuń
  7. Kocham dyniowe tiramisu :)
    Powodzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dyniowej wersji jeszcze nie jadłam, ale wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
  9. I jak tu być na diecie? Obowiązkowo jeszcze w tym tygodniu. I ten jesienny kolorek.. :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...