Chleb jaglano-żytni z daktylami na zakwasie
Millet and rye sourdough bread with dates, for English scroll down
Do mojego małego zbioru chlebów dołącza kolejny. Mąka jaglana ma dosyć specyficzny smak, trochę gorzkawy, dlatego warto, przynajmniej w chlebie ją czymś dosłodzić. Ja użyłam w tym wypadku daktyli, ponieważ je uwielbiam, ale dodatków jest oczywiście nieskończona ilość;)
Chleb jaglano-żytni z daktylami na zakwasie
keksówka 26 cm
składniki:
- 150 g mąki jaglanej
- 150 g mąki żytniej razowej
- 150 g mąki pszennej chlebowej
- 150 g aktywnego zakwasu żytniego
- 100 g pokrojonych daktyli
- 400 g wody
- 10 g soli
Wszystkie składniki wymieszać w misce i przełożyć do keksówki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami. Ciasto wygładzić z wierzchu mokrą łyżką. Keksówkę owinąć w folię spożywczą i odstawić do wyrośnięcia, ciasto ma wyrosnąć niemal do brzegów formy- u mnie ok 4-5 godzin.
W międzyczasie nastawić piekarnik na 240 C- grzanie góra-dół.
Gotowe ciasto odwinąć z folii i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 C i piec jeszcze 45 minut. Chleb wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostudzenia.
Smacznego!
Millet and rye sourdough bread with dates
26 cm loaf pan
ingredients:
- 150 g millet flour
- 100 g dark rye flour
- 100 g bread flour
- 150 g active rye sourdough starter
- 400 g water
- 100 g chopped dates
- 10 g salt
All ingredients combine in a bowl. Next take batter into a oiled and sprinkled with brans loaf pan. Cover with plastic foil and set aside to rise. Dough should rise to the sides of the pan, my bread was rising 4-5 hours.
Meanwhile preheat oven to 240 C.
Uncover the pan and take into the preheated oven, bake 15 minutes, then reduce temperature to 200 C. and bake another 45 minutes. Remove from the oven and set aside to cool completely.
Enjoy!
W taki chłodny dzień jak dziś, chętnie usiadłabym w Twojej kuchni, najpierw ogrzała się przy gorącym piekarniku, a potem objadła pysznym, świeżo upieczonym chlebem :)
OdpowiedzUsuń