Tarta dyniowa z kurczakiem, mango i papryką
Chicken, mango and red bell pepper quiche with pumpkin filling, for English scroll down
Uwielbiam dzielić się jedzeniem, dlatego ta tarta powstała dla bliskich mi osób, kiedy udało mi się ich wszystkich w końcu do siebie zaprosić. Niestety, z terminami bywa różnie, dlatego cieszę się każdą taką chwilą, kiedy w towarzystwie pysznego jedzenia i bąbelków, możemy swobodnie porozmawiać i pośmiać się.
Ta tarta to taka inspiracja tą, którą jadłam w Sopocie. Tamta w zasadzie byłą kompletnie inna, ale spodobało mi się w niej połączenie kurczaka i mango, więc chciałam, żeby w mojej tarcie też to połączenie występowało. Tarta w rezultacie wyszła lekka, o pięknym kolorze, z cudownie chrupiącym spodem.
Tarta dyniowa z kurczakiem, mango i papryką
forma do tarty 28 cm
składniki na spód:
- 250 g mąki pszennej
- 120 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
Mąkę połączyć z solą, następnie dodać pokrojone w kostkę maso i rozcierać palcami do powstania kruszonki. Dodać jajko i szybko zagnieść w kulę. Ciasto owinąć folią spożywczą, spłaszczyć na kształt dysku i wstawić do lodówki na godzinę.
W międzyczasie nastawić piekarnik na 190 C- grzanie góa-dół.
Po tym czasie wyjąć z lodówki i rozwałkować na 3-4 mm placek. Wyłożyć nim formę do tarty, nakłuwając dno widelcem. Na ciasto nałożyć folię spożywczą i wysypać obciążenie. Tak przygotowane ciasto włożyć do piekarnika i piec 10 minut z obciążeniem, następnie zdjąć obciążenie i piec kolejne 10 minut do zezłocenia. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
W międzyczasie zrobić nadzienie.
składniki na nadzienie:
- 2 małe piersi z kurczaka, obrane z kostek i błon
- 1 mango
- 1 czerwona papryka
- 200 g jogurtu naturalnego
- 200 g śmietany
- 1 jajko
- 250 g dyniowego puree
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej ostrej
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka oleju kokosowego
Kurczaka pokroić w małą kostkę, przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, wrzucić kurczaka i smażyć tylko do zmiany koloru, odstawić.
Mango obrać i pokroić w kostkę, z papryki wyciągnąć gniazdo nasienne i pokroić w słupki.
Puree połączyć z jajkiem, jogurtem, śmietaną, kurkumą, papryką i imbirem. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Na podpieczony spód ułożyć kurczaka i mango, całość zalać sosem dyniowym. Na wierzch ułożyć paprykę. Tatrę wstawić do nagrzanego na 190 stopni piekarnika i piec ok 45 minut do zestalenia isę masy. Wyciągnąć z piekarnika, chwilę ostudzić i podawać.
Smacznego!
Chicken, mango and red bell pepper quiche with pumpkin filling
28 cm tart form
ingredients for crust:
- 250 g all purpose flour
- 120 g cold butter, cubed
- 1 egg
- 1/2 teaspoon salt
In a bowl combine flour and salt, add butter and crush with fingers until crumbles. Add egg and very quicky form ball. Cover crust with plastic foil and flatten to a disc shape, then take into the fridge for 1 hour
Meanwhile preheat oven to 190 C.
Remove crust from the fridge and roll out into 3-4 mm circle. Next fill tart form with the crust and prick the bottom with a fork. Top crust with aluminium foil and add pie weights. Take quiche into the preheated oven and bake 10 minut with weights, then remove it and bake another 10 minutes until golden. Take out the crust from the oven and set aside to cool.
ingredients for filling:
- 2 small chicken breasts, boneless and skinless
- 1 mango
- 1 red bell pepper
- 200 g plain yogurt
- 200 g sour thick cream 18%
- 1 egg
- 250 g pumpkin puree
- 1/2 teaspoon hot smoked paprika
- 1/4 teaspoon tumeric
- 1/4 teaspoon ground ginger
- salt, pepper to taste
- 1 tablespoon coconut oil
Cut chicken in small cubes and season with salt and pepper. Heat a frying pan with coconut oil over medium heat and dd hcicken, fry just until change colour.
Peel mango and cut into small cubes, remove seeds from the pepper and cut into stripes.
In a bowl combine pumpkin puree, egg, yogurt, cream, tumeric, ginger and paprika. Season with salt and pepper to taste.
Add chicken and mango on the bottom of the crust, then fill with pumpkin sauce. Top with bell pepper. Take quiche into the preheated to 190 C oven and bake about 45 minutes until set. Remove form the oven and set aside to cool for a minute, then serve.
Enjoy!
O mamuniu, jakieś to jest piękne danie!
OdpowiedzUsuńjako kolorowo ! <3
OdpowiedzUsuńBardzo lubię wytrawne tarty, a to połączanie smaków to mistrzostwo! :D
OdpowiedzUsuńAngie, pamiętasz jakiej śmietany tu użyłaś? Danie wygląda wyśmienicie, mam w planie jego wymonanie 🙂
OdpowiedzUsuńNa pewno kwaśnej i gęstej 18% :)
UsuńDziękuję 😉
UsuńPyszności 😍
OdpowiedzUsuń