środa, 12 października 2016

Z cyklu poznajemy smaki wschodu: Kluseczki z mąki kleistej z masłem orzechowym w zielonej herbacie

Kluseczki z mąki kleistej z masłem orzechowym w zielonej herbacie


Sticky rice balls with peanut butter in green tea, for English scroll down


Uwielbiam odkrywać nowe, bardzo interesujące przepisy, które sprawiają, że natychmiast chcę iść do kuchni gotować. Tak też było z tymi klejącymi kluseczkami. Najbardziej intrygującą rzeczą było oczywiście ciasto, które zawierało w sobie mąkę kleistą. Można ją kupić w sklepach z orientalną żywnością lub przez internet. Jest to nic innego, jak mąka z ryżu kleistego, który wykorzystywany jest na przykład to klasycznego tajskiego deseru z mango i właśnie ryżem kleistym. Z mąki tej robi się również bardzo popularne japońskie mochi.
Ja znalazłam przepis, który wykorzystuje mochiko (japońska nazwa mąki kleistej) do zrobienia kluseczek z nadzieniem z masła orzechowego. Nie mogłam się powstrzymać, żeby nie zrobić..;)
Kluseczki mają bardzo specyficzny smak, są kleiste, zapychające, ale w całej swojej prostocie...pyszne. Na pewno nie dla każdego, ale myślę, że każdy musi choć raz spróbować takich kluseczek. Mam w planach również słoną wersję tego dania, tylko muszę dobrze skomponować składniki:)

Kluseczki z mąki kleistej z masłem orzechowym w zielonej herbacie
ok 14 sztuk

składniki na nadzienie:
- 100 g kremowego masła orzechowego
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- ok 1 łyżka mąki z ryżu kleistego

Olej roztopić w garnuszku, następnie wszystkie składniki połączyć na jednolitą masę i odstawić do lodówki na ok. 45 minut do zestalenia. Następnie wyjąć i z masy formować dosyć małe kulki, mniejsze od orzecha włoskiego, powinno wyjść ok 14 kulek. Kulki dosyć sprawnie obtoczyć w mące z ryżu kleistego i wstawić ponownie do lodówki na czas robienia ciasta.

składniki na ciasto:
- 190 g mąki z ryżu kleistego
- 130 ml wody
- 2 łyżki oleju

- 2-3 szklanki gorącej zielonej herbaty

Mąkę połączyć z wodą i wymieszać. Ciasto będzie dosyć kruche. 
W międzyczasie zagotować 2 szklanki wody. Z ciasta uformować 2 małe kulki i wrzucić je do gotującej wody, gotować ok minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Kulki odcedzić i dodać do ciasta razem z olejem. Całość wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. (patrz zdjęcia). Ciasto powinno mieć strukturę fondantu lub plasteliny.
Ciasto rozdzielić na 14 mniejszych części, uformować kulę, następnie spłaszczyć ją. Na środek każdego ciasta dodać kulkę z masła orzechowego i szybko zlepić ciasto- uwaga masło orzechowe bardzo szybko się topi pod wpływem naszych dłoni, dlatego trzeba to robić sprawnie!
W międzyczasie zagotować sporą ilość wody. Gotowe kluski wrzucać do gotującej się wody i gotować ok 3-4 minuty od wypłynięcia. Kluseczki odcedzić i ułożyć w głębokim talerzu, następnie zalać herbatą i podawać. Kluski są bardzo zapychające, więc 3 sztuki na osobę w zupełności wystarczą.
Smacznego!

Sticky rice balls with peanut butter in green tea
about 14 balls

ingredients for filling:
- 100 g cremy peanut butter
- 2 teaspoons light brown sugar
- 2 tablespoons coconut oil
- about 1 tablespoon sticky rice flour

Melt oil in a saucepan. Next xombine with peanut butter and sugr to get smooth paste. Take into the fridge and set aside for about 45 minutes until set. Next remove from the fridge and form little balls- about 14 and cover with flour. Take again into the fridge, while making a dough.

ingredients for dough:
- 190 g sticky rice flour
- 130 ml water
- 2 tablespoons oil

- 2-3 cups hot green tea

In a bowl combine water and flour, the dough is really crumbly, tkat's ok.
Meanwhile bring 2 cups water to a boil. Form two small balls from the dough and take into the boilling water, cook about 1 minute after balls has been floated on the top. Drain and add with oil into the crumbly dough. Knead until get very elastic and smooth dough. The dough should have a consistency like fondand or plasticine. 
Divide dought into 14 equal pieces, then form into balls. Next flatten the dough and add the peanut butter ball in the center of the dough. You have to be very quick right here, because peanut butter is melting fast, when you touch it by your hand. Now you have to stick dough to get nice ball with peanut butter filling inside (look in the pictures below).
Meanwhile bring water to a boil and take balls inside, cook for 3-4 minutes after floating on the top. Drain and take into plates. Pour hot green tea into the each of plate and serve.
Enjoy!







inspiracja: klik klik

8 komentarzy:

  1. O rany - i to wypływające kremowe nadzienie! Uwielbiam takie egzotyczne smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. o wow! niebooo w miseczce <3 cuda tworzysz!

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają MEGA smakowicie! obśliniłam się :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale fajne !zrobię sobie,a co :D

    OdpowiedzUsuń
  5. wow:) muszę to zrobić uwielbiam masło orzechowe:) zakochałem się;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam wszystko co ma w sobie masło orzechowe ^_^

    OdpowiedzUsuń
  7. Intrygujące danie :) Też lubię poznawać nowe smaki i takie przepisy zachęcają mnie, żeby od razu biec do kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Genialne! Polecam sprawdzić przepis na tangyuan, bardzo podobny tradycyjny chiński deser :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...