czwartek, 4 stycznia 2018

Tort na baby shower dla dziewczynki

Tort na baby shower dla dziewczynki

Baby shower cake for girl, for English scroll down 


Zostałam poproszona o zrobienie tortu na baby shower dla dziewczynki. Na początku zakładałam wersję bez masy cukrowej ale w końcu zdecydowałam, że tak będzie lepiej wyglądać. Zawsze obawiam się robienia takich tortów, szczególnie małych, ponieważ nakładanie masy cukrowej na mały tort to nie lada wyzwanie... Wiele rzeczy można oczywiście w trakcie poprawić i zakryć niedoskonałości, ale masa cukrowa nie jest bardzo łaskawa. Trzeba wiedzieć, jak się z nią obchodzić. 
Poniżej wypiszę Wam listę składników i potrzebnych narzędzi do zrobienia tego tortu, mam nadzieję, że ktoś z Was się zainspiruje.

składniki na środek ciasta:
- biszkopt z 4 jajek na tortownicę 16 cm
- masa do przełożenia z 400 ml kremówki, 250 g mascarpone i 1 łyżki cukru pudru
- ok pół słoika dżemu malinowego
- masa maślana do wysmarowania boków wykonana z 120 g białek, 200 cukru i 300 g masła (resztę zostawiłam na duże róże)
- woda z sokiem z cytryny do nasączenia biszkoptów

dekoracje:
- masa cukrowa do obłożenia tortu, korony oraz pasków: ok 600 g. Użyłam białej masy cukrowej i zabarwiłam część na kolor różowy
- masa maślana do kwiatków pozostała po wysmarowaniu ciasta oraz dodatkowa masa maślana z 60 g białek, 100 g cukru i 150 g masła
- tylki do kwiatów: użyłam tylek Wilton: 1M, 21, 363, 66, 352, 103, 104, 224, 2, 4,
- radełko do cięcia masy cukrowej
- wałek do rozwałkowania masy cukrowej
- perełki w kolorze złotym i różowym
- barwniki w żelu Wilton: pink, red, royal blue, leaf green. Odcień pomarańczu uzyskałam po wymieszaniu masy maślanej z małą ilością różu. Masa maślana jest z reguły żółtawa, więc po wymieszaniu z odrobiną różu uzyskacie kolor brzoskwiniowej pomarańczy. 

Mam nadzieję, że Wam się podoba;)

Baby shower cake for girl

inside:
- sponge made from 4 eggs for 16 cm round tin
- filling made from 400 g heavy cream, 250 g mascarpone and 1 tablespoon icing sugar
- half of jar raspberry jam for filling
- water with lemon juice for soak the sponge
- Swiss buttercream made from 120 g whites, 200 g sugar and 300 g butter for cover sides of the cake (rest I used for big roses)

decorations:
- fondant: around 600 g. I used white fondant and I coloured part of it.
- Swiss buttercream for rest of the flowers: 60 g whites, 100 g sugar, 150 g butter. Big orange roses i made from remaining buttercream from covering the cake
- tips: I used Wilton tips: 1M, 21, 363, 66, 352, 103, 104, 224, 2, 4,
- fondant knife
- fondant rolling pin
- rose and gold sprinkles
- food colouring from Wilton: red, pink, royal blue, leaf green. Orange colour is made from adding a bit of pink food colouring to the buttercream (buttercream is basically yellow)

Hope you like it;)








7 komentarzy:

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...