Salmon burgers with dill and lemon sauce, for English scroll down
Te burgery były wynikiem zbyt długiego oglądania pana Roberta Makłowicza na Youtubie. Oczywiście nie jest to nic złego, ale kiedy zobaczyłam, jak pan Robert przygotowuje burgery z łososia w -15 stopniowym mrozie w centrum Sztokholmu, stwierdziłam, że nie ma innej opcji, również ja je muszę zrobić.
Przygotowałam swój przepis na to danie, jednak technikę krojenia mięsa z łososia zapożyczyłam od pana Roberta i muszę stwierdzić, że jest to świetny sposób na ominięcie jajka w burgerze. Ponadto konsystencja burgera jest fantastyczna, nie jest zbytnio zmielony i można wyczuć kawałki ryby.
Całość dopełnia wspaniały sos i moje ukochane ogórki w occie. Myślę, że jest to świetne danie na grilla i spotkanie ze znajomymi, wszystkie składniki można przygotować wcześniej, a na imprezie jedynie zgrillować burgery i bułeczki.
Burgery łososiowe z sosem koperkowo-cytrynowym i ogórkami w occie
6 burgerów
składniki na sos:
- 125 g majonezu
- 125 g jogurtu greckiego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- spora garść koperku posiekanego
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i odstawić.
składniki na ogórki:
- 2 długie ogórki zielone
- 4 łyżki cukru
- 6 łyżek białego octu
- 3/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki ciepłej wody
Ogórki pokroić wzdłuż na mandolinie lub za pomocą obieraczki na długie paski i dodać do miski.
Ocet, wodę, cukier i sól połączyć w miseczce, dodać do ogórków i wszystko wymieszać. Odstawić na ok 30 minut przed podaniem.
składniki na burgery:
- 1 kg filetu z łososia
- skórka z 1 cytryny
- 1 kopiasta łyżka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka suszonego koperku
- sól, pieprz do smaku
Połowę łososia pokroić w kostkę, drugą połowę posiekać bardzo drobno, praktycznie na miazgę. Wszystkie składniki połączyć w misce, przyprawić solą i pieprzem i wilgotnymi dłońmi ulepić 6 kotletów.
pozostałe składniki:
- czerwona cebula pokrojona w piórka
- rukola
- bułki do hamburgerów- użyłam tego przepisu
Burgery grillować lub smażyć z obydwu stron na rumiany kolor, ale nie przeciągać, ponieważ ryba będzie sucha. Bułeczki grillować chwilę, aby złapały ciepło i kolor. Dwie strony bułek wysmarować sosem, na dolną część ułożyć rukolę, czerwoną cebulę i kotlet. Następnie nałożyć ogórki i przykryć górną częścią bułki.
Podawać z frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami.
Smacznego!
Salmon burgers with dill and lemon sauce and pickled cucumber
6 burgers
ingredients for sauce:
- 125 g mayonnaise
- 125 g Greek yogurt
- 2 tablespoons lemon juice
- 1 garlic clove finely chopped
- 1 big handful fresh dill, finely chopped
Combine all ingredients in a bowl and set aside.
ingredients for cucumbers:
- 2 long green cucumbers
- 4 tablespoons sugar
- 6 tablespoons white vinegar
- 3-4 teaspoon salt
- 2 tablespoons warm water
Cut cucumbers lengthwise with mandolin or vegetable peeler to get thin stripes, add to a bowl.
In a small bowl combine vinegar, sugar, salt and water, then add to the cucumbers and stir everything. Set aside for 30 minutes before serving.
ingredients for burgers:
- 1 kg salmon fillet
- zest of 1 lemon
- 1 heaped tablespoon Dijon mustard
- 1 teaspoon dried dill
- salt, pepper to taste
Half of the salmon cut in cubes, another half cut very finely, almost mush it. Add all ingredients in a bowl, season with salt and pepper and stir to well combined. With wet hands form 6 burgers.
remaining ingredients:
- red onion, sliced
- arugula
- hamburger rolls- recipe here
Grill or fry burgers on both sides until golden brown- don't fry them too long, fish will be dry. Grill rolls one minute to get warm and colour.
Spread sauce over the two sides of roll. Add arugula and onion on the bottom of the bun. Next add grilled burger and cucumbers and cover with upper part of the bun.
Serve with fries or baked potatoes.
Enjoy!
Potwierdzam, burgery są wspaniałe, tego jajka absolutnie tu nie brakuje 😋
OdpowiedzUsuńZrobiłam i ja. Pyszne, soczyste, idealne proporcje. Dzięki.
OdpowiedzUsuń