piątek, 25 czerwca 2021

Najlepsza focaccia na zaczynie biga

 The best focaccia with biga starter, for English scroll down


O focaccię poprosił mnie J., on jest ogromnym fanem każdego rodzaju chleba, a w szczególności focacci. Nie zdziwiło mnie więc, że zjadł ją praktycznie całą sam za jednym posiedzeniem. 
Ta focaccia jest wspaniała, miękka, puszysta i rozpływająca się w ustach. Na górę można położyć składniki, które najbardziej lubicie albo takie, które macie akurat dostępne w domu. Ja postawiłam na cebulę, pomidory i oliwki, czyli doskonałą klasykę. Bardzo smakowała nam ta wersja i muszę przyznać, że jest to najlepsza focaccia, jaką zrobiłam. Miałam parę podejść do focacci robionymi różnymi technikami, ale ta jest dla mnie najlepsza. 
Polecam Wam ten chlebek szczególnie nie piknik albo jako przekąskę gdzieś w górach. Świetnie sprawdzi się również jako przystawka lub kolacja z kieliszkiem dobrego wina:)

Focaccia za naczynie biga
20-30 cm

składniki na starter:
- 90 g mąki pszennej
- 55 g wody

Składniki wymieszać w misce, przykryć i odstawić na 12 godzin w temperaturze pokojowej.

składniki na focaccię:
- 360 g mąki pszennej
- 275 g wody
- 2 g drożdży suchych instant- 3/4 łyżeczki
- 10 g soli
- oliwa
- dodatki (u mnie smażona cebula z czosnkiem, sól, pomidorki koktajlowe i oliwki)

Do miski dodać mąkę, drożdże, sól i 3/4 wody. Wymieszać do połączenia, dodać zaczyn i pozostałą ilość wody. Miksować na pierwszej prędkości ok 4-5 minut aż ciasto będzie elastyczne ale nadal luźne. 
Ciasto przełożyć do czystej miski i odstawić na 3 godziny do wyrastania, ciasto złożyć dwukrotnie: po 1 i 2 godzinach.
W międzyczasie nastawić piekarnik na 230 C- grzanie góra-dół.
Naczynie do pieczenia focacci dobrze naoliwić i przełożyć wyrośnięte ciasto, odstawić na 20 minut. Następnie delikatnie rozciągać boki placami, wbijając je w ciasto i tworząc wgłębienia. Odstawić na 30 minut. Ciasto ponownie rozciągnąć i odstawić na 40 minut. Następnie delikatnie wbić palce w ciasto i rozciągnąć po raz ostatni, jeśli ciasto nadal nie dosięga boków formy. Górę focacci skropić oliwą i posypać solą, po czym ułożyć dowolne dodatki (nie przesadzać, bo dodatki będą za ciężkie i focaccia ładnie nie urośnie. Warto podsmażyć warzywa przed ułożeniem na focaccie, aby pozbyć się nadmiaru wody).
Gotową focaccię wstawić do piekarnika i piec 20-25 minut aż będzie rumiana. Następnie wyjąć, ostudzić i delikatnie wyjąć z formy. 
Smacznego!

Focaccia with biga starter
20-30 cm form

ingredients for biga:
- 90 g bread flour
- 55 g water
- pinch of salt

Combine all ingredients in a bowl, cover and set aside for 12 hours in room temperature.

ingredients for focaccia:
- 360 g bread flour
- 275 g water
- 2 g dry instant yeas- 3/4 teaspoon
- 10 g salt
- olive oil
- addition (I used fried onion with garlic, olives, salt and cherry tomatoes)

Combine flour, water, yeast, salt and 3/4 water in a mixing bowl. Mix until combined. Add starter and remaining water and knead for 4-5 minutes on first power of your mixer until elastic but still loosen. Next transfer to a clean bowl and set aside foe 3 hours, fold twice: afer 1 and 2 hours.
Meanwhile preheat oven to 230 C.
Spread a lot of olive oil on a focaccia pan and add dough. Gently stretch dough with fingers, but instead of stretching it to the side, try to make it by pricking your fingers to the dough and carefully stretch it from the center of the dough. Next set aside for 20 minutes. Repeat stretching and set aside for 30 minutes. Repeat stretching again and set aside for 40 minutes. Make the final, very gently stretch and sprinkle salt on the top. At this point you can add some additions on the top (not too much, because addition will be too heavy and focaccia will not rise nicely. If you are using vegetables, its nice to cook of fry them a bit before to get rid of excess water). Take focaccia to the preheated oven and bake 20-25 minutes until golden. 
Remove from the oven and set aside to cool, then remove form the pan.
Enjoy!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...