Oladi- Russian pancakes with kefir, for English scroll down
Kiedy tylko zobaczyłam te placuszki, od razu musiałam je zrobić. Muszę przyznać, że są to wspaniałe placuszki, bardzo miękkie, puszyste ale lekko chrupiące na zewnątrz. Poprzez kefir i sodę oczyszczoną, fantastycznie rosną na patelni. W połączeniu ze świeżymi owocami smakują po prostu wybornie. Kiedyś do oladi używało się drożdży, ale współczesna wersja podaje najczęściej sodę oczyszczoną. Powód jest bardzo prosty- oszczędność czasu:)
Oladi
8 placuszków
składniki:
- 175 g mąki pszennej
- 250 ml kefiru
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
Kefir, jajko, cukier oraz sól wymieszać w misce. W drugiej misce przesiać mąkę razem z sodą oczyszczoną, po czym mokre składniki dodać do suchych i wymieszać do dobrego połączenia. Całość odstawić na 15 minut, następnie smażyć na dosyć sporej ilości oleju (tak, żeby zakrył całe dno patelni) na rozgrzanej patelni z dwóch stron do zrumienienia.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Oladi
8 pancakes
ingredients:
- 175 g all purpose flour
- 250 ml kefir
- 1/4 teaspoon baking soda
- 1 egg
- 1 tablespoon sugar
- pinch of salt
In a bowl combine kefir, egg and salt. In another bowl sift flour with baking soda. Add wet ingredients into the dry and stir until well combined. Set aside for 15 minutes, then fry on a frying pan with a good amount of oil (it should cover the bottom of the pan) until golden on both sides.
serve with favourite additions.
Enjoy!
Rewelacja 🥰 Świetnie smakują 👌
OdpowiedzUsuń