Hoisin pork loin udon noodles, for English scroll down
Oszalałam na punkcie noodli udon. Odkąd tylko je spróbowałam, mam ochotę jeść je codziennie. Dla mnie mają idealną strukturę, mam wrażenie jakbym jadła kopytka w makaronowej wersji. Na pewno z biegiem czasu będzie pojawiać się więcej propozycji na te noodle, bo zwyczajnie nie mogę się im oprzeć. J. za nimi nie przepada, a przynajmniej tak mówi, ale kiedy próbuje kolejnych dań, zawsze ale to zawsze mu smakują. Tak samo było z tym daniem. Oczywiście mnie te noodle smakują ZAWSZE, więc moja opinia może być mało obiektywna. J. natomiast stwierdził, że pomimo, że nie do końca ta konsystencja do niego trafia to w tym wydaniu bardzo mu smakują. Powiem Wam w sekrecie, że nigdy się nie zdarzyło, żeby mu jakieś danie z tymi noodlami nie smakowało, nie wiem dlaczego ubzdurał sobie, że za nimi nie przepada;) I wiem, że jest szczery, ponieważ, kiedy naprawdę mu coś nie podchodzi, po prostu mi o tym mówi.
Z całego serca polecam Wam to danie, mięso można zastąpić krewetkami albo po prostu zrobić wersję bez niczego. Też będą pyszne:)
Noodle udon w sosie hoisin z wieprzowiną
4 porcje
składniki na sos:
- 90 ml sosu sojowego
- 60 g sosu hoisin
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka pasty chili (ja użyłam sambalu)
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 cm kawałek imbiru, drobno posiekane
Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać do dokładnego połączenia, odstawić.
składniki na noodle:
- 400 g pieczarek
- 1 duża marchewka
- 3 łodygi białej części dymki
- 500 g schabu bez kości
- 800 g noodli udon
- zielona część dymki do dekoracji
Pieczarki i marchewkę pokroić w plasterki, schab w paseczki, dymkę w mniejsze części.
Noodle gotować w osolonej wodzie 3 minuty aż zmiękną, następnie przecedzić w zimnej wodzie i odstawić na moment.
W woku rozgrzać 2-3 łyżki oleju, dodać mięso i smażyć 2-3 minuty aż zmienki kolor, odstawić na talerz.
W tym samym woku rozgrzać odrobin więcej oleju, dodać pieczarki i białą część dymki i smażyć chwilę do zrumienienia, dodać marchewkę i smażyć jeszcze chwilę. Dodać mięso, makaron oraz sos, zagotować i gotować 1-2 minuty aż sos zgęstnieje. Podawać z zieloną częścią dymki,
Smacznego!
Hoisin pork loin udon noodles
4 portions
ingredients for the sauce:
- 90 ml soy sauce
- 60 g hoisin sauce
- 1 tablespoon sugar
- 1 tablespoon chili paste (I used sambal)
- 1 tablespoon sesame oil
- 2 garlic cloves, finely chopped
- 2 cm piece of ginger, finely chopped
Add all ingredients in a bowl and stir well until incorporated, set aside.
ingredients for noodles:
- 400 g mushrooms
- 1 big carrot
- 3 stalks white part of spring onion
- 500 g pork loin without bone
- 800 g udon noodles
- green part of spring onion for decoration
Slice mushrooms and carrot, cut pork in stripes and spring onion in smaller pieces. Cook noodle in boiling salted water for 203 minutes until soft, drain with cold water in a colander and set aside.
Heat 2-3 tablespoons oil in a wok, add meat and fry for 2-3 minutes until has changed the colour, set asaide on a plate.
Heat another 2 tablespoons oil in the same wok, add mushrooms and white part of spring onion and fry 2-3 minutes until golden brown, add carrot and fry for 2 minutes more. Add meat, sauce and cooked pasta, stir everything and bring to boil, then cook for 1-2 minutes until the sauce has thickened.
Serve with green part of spring onion.
Enjoy!
Wygląda obłędnie:)
OdpowiedzUsuń