środa, 2 czerwca 2021

Chleb na zakwasie z tahini i sezamem

 Tahini and sesame sourdough bread, for English scroll down


Zapoznaję się ostatnio z nową techniką składania chleba, tzw. laminacją. Jest to nic innego, jak spore rozciągnięcia ciasta na płaskiej powierzchni i złożenie boków do środka. Muszę przyznać, że bardzo podoba mi się ta metoda na pierwsze składanie, bowiem nadaje ciastu ogromnej mocy i ten pięknie później rośnie w piekarniku. 
Ten chleb jest właśnie zrobiony z pomocą tej techniki i muszę przyznać, że oprócz ładnego wyglądu, jego smak jest wręcz fenomenalny. Tahini jest dosyć mocno wyczuwalne poprzez smak i zapach, wnętrze chleba jest miękkie i puszyste, a skórka chrupiąca. Jestem naprawdę zadowolona z tego chleba, a jest to mój autorski przepis, więc satysfakcja podwójna. 
Koniecznie sprawdźcie przepis na ten chleb, myślę, że zasmakuje Wam od razu:)

Chleb na zakwasie z tahini i sezamem
1 bochenek

składniki na starter:
- 70 g mąki pszennej
- 70 g wody
- 2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego

Wszystkie składniki dobrze wymieszać, przykryć i odstawić na 12 godzin.

składniki na chleb:
- 375 g mąki pszennej
- 265 g wody
- 50 g tahini
- 10 g soli
- 25 g miodu
- 40 g sezamu
- cały starter

W misce miksera wymieszać wszystkie składniki oprócz soli i sezamu. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Następnie dodać sól i mieszać hakiem do ugniatania ok 3 minuty. Przełożyć do czystej miski i odstawić na 30 minut. 
Dużą drewnianą deskę zwilżyć wodą, ciasto wyjąć z miski i położyć na desce, następnie rozciągać do uzyskania cienkiego i dużego prostokąta. Sezam rozsypać po całej powierzchni ciasta. Pomagając sobie szpatułką do ciasta, podnosić boki ciasta i złożyć je do wewnątrz. Następnie ciasto obrócić złączeniami do dołu i wstawić do miski. Odstawić na kolejne 45 minut. Po tym czasie ciasto złożyć w misce ( dłonie zwilżyć, wsunąć palce pod ciasto z prawej i lewej strony, unieść, a następnie złożyć boki z góry i dołu do wewnątrz ciasta. Powtórzyć czynność 2-3 razy wsuwając palce z różnych storn ciasta). Odstawić na kolejne 45 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć na omączony blad złączeniami do góry i uformować okrągły kształt bochenka, po czym wstawić go do omączonego kosza do wyrastania. Całość zapakować w plastikową torbę i odstawić do lodówki na 12-15 godzin. 
Piekarnik nastawić na 250 C. Do sodka włożyć garnek żeliwny z pokrywką i nagrzewać przynajmniej 45 minut. Kiedy garnek będzie nagrzany wyjąć go z piekarnika a z lodówki ciasto na chleb. Bochenek przełożyć do garnka złączeniem do dołu, naciąć i przykryć pokrywką. Wstawić do gorącego piekarnika i piec 30 minut. Następnie zdjąć pokrywkę i dopiekać 15 minut. 
Chleb wyjąć z piekarnika i garnka i odstawić do ostudzenia na parę godzin.
Smacznego!

Tahini and sesame sourdough bread
1 loaf

ingredients:
- 70 g bread flour
- 70 g water
- 2 tablespoons active rye sourdough starter

Combine all ingredients in a bowl and cover, set aside for 12 hours.

ingredients for bread:
- 375 g bread flour
- 265 g water
- 50 g tahini
- 10 g salt
- 25 g honey
- 40 g sesame seeds
- whole starter

In a mixing bowl combine all ingredients except salt and sesame seeds. Mix until incorporated, then cover with a kitchen cloth and set aside for 30 minutes. Next add salt and mix 3 minutes. Transfer to a clean bowl, cover and set aside for another 30 minutes. 
Sprinkle wooden cutting board with generous amount of water and put the dough on it. Gently spread the dough to get thin and big rectangle. Sprinkle sesame seeds on top. Next fold sides to the center of the rectangle, using bread spatula. Fold dough upside down, so that smooth side is now up and transfer to the bowl, cover and set aside for 45 minutes. Next fold the dough in the bowl: Water your hands and slip your fingers under the dough from left and right sides, then lift the dough and fold upper and lower sides of the dough in the center. Repeat 2-3 times from another sides of the dough. Next cover and set aside for another 45 minutes. After that time put the dough onto a floured surface smooth side down and shape a round loaf, then put to a floured proofing basket smooth side up. Put into a plastic bag and take to the fridge for 12-15 hours. 
Preheat oven to 250 C with cast iron pan (with a lid). Preheat pan in the oven at least 45 minutes. Next take the dough out from the fridge and pan from the oven. Transfer the dough into the pan smooth side up, score and put a lid on. Bake 30 minutes, next remove the lid and bake another 15 minutes.
Take out from the oven and remove brad form the pan. Set aside to cool for couple of hours.
Enjoy!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...