piątek, 11 czerwca 2021

Francuska sałatka z młodych ziemniaków

 French baby potatoes salad, for English scroll down


Uwielbiam młode ziemniaczki, a szczególnie sałatki z nich zrobione. Ta sałatka jest bardzo prosta, ale ma w sobie mnóstwo aromatu i smaku. Jest idealnym dodatkiem do dań, ale może być sama w sobie świetnym daniem na lunch. Można ją jeść lekko ciepłą lub schłodzoną w lodówce i taką ja też bardziej preferuję. Z racji użycia musztardy Dijon ma ona charakterystyczny smak, który osobiście uwielbiam, ale jeśli nie lubicie za bardzo tej musztardy (co respektuję ale nie rozumiem ;D) możecie użyć trochę łagodniejszej. Świetnie sprawdza się na piknikach i imprezach w gronie najbliższych. Ja robiłam ją już trzy razy i za każdym razem jest wyśmienita;)

Francuska sałatka ziemniaczana
4 porcje

składniki:
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 20 ml białego octu winnego
- 20 ml soku z ogórków konserwowych
- 60 ml oliwy z oliwek
- garść posiekanego koperku
- garść posiekanej pietruszki
- 2 małe szalotki
- 1 kg młodych ziemniaczków
- 50 g mini korniszonów (ok 12 sztuk)- można zastąpić jednym ogórkiem konserwowym, będzie mniej octowa
- sól, pieprz

Szalotki pokroić w piórka, korniszony w mniejsze części.
Do miski dodać obie musztardy, ocet, sok z ogórków oraz przyprawić solą i pieprzem. Powoli wlewać oliwę mieszając całość trzepaczką do uzyskania kremowej emulsji. Dodać zioła, szalotki oraz korniszony, wszystko wymieszać.
Ziemniaki pokroić w mniejsze części jeśli są duże (części "na raz"), ugotować w osolonej wodzie do miękkości, ale żeby nie rozpadały się. Przecedzić do durszlaka i przepłukać zimną wodą, aby stały się chłodniejsze, ale nadal lekko ciepłe. 
Ziemniaki przenieść do miski, dodać vinaigrette i wszystko wymieszać. Można jeść od razu lub schłodzić w lodówce (co osobiście bardziej preferuję).
Smacznego!

French baby potato salad
4 portions

ingredients:
- 1 tablespoon Dijon mustard
- 1 tablespoon grainy mustard
- 20 ml white wine vinegar
- 20 ml juice from cornichons
- 60 ml olive oil
- handful finely chopped dill
- handful finely chopped parsley
- 2 small shallots
- 50 g mini cornichons or one big 

Slice shallots and cut cornichons in smaller pieces.
In a bowl combine mustards, vinegar, cornichons juice and season with salt and pepper. Gradually add olive oil and whisk to get smooth emulsion. Add dill, parsley, shallots and cornichons, stir until combined.
Cut potatoes if they are too big (one bite size) and cook in salted water until tender but still firmed. Drain in colander with cold water to cool them off. However they should be still a bit warm. 
Place potatoes in a big bowl, add vinaigrette and stir carefully to combined. Salad is ready to eat now but you can cool it in the fridge, which I prefer.
Enjoy!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...