piątek, 5 sierpnia 2016

Jagodowy dżem chia

Jagodowy dżem chia

Blueberry chia jam, for English scroll down


W tamtym roku robiłam truskawkowy dżem chia i wiedziałam, że na tym jednym nie poprzestanę. Robi się go bardzo szybko i muszę przyznać, że jest przepyszny. Uwielbiam robić przetwory w sposób tradycyjny, ale czasami te dżemy są dla mnie po prostu za słodkie. Dżemy chia są słodzone miodem, co sprawia, że mają kompletnie inny smak niż te słodzone cukrem. Są o wiele mniej słodkie, co dla mnie jest akurat idealne. W ciągu pół godziny możecie mieć pyszny zdrowy dżem, więc warto zastanowić się, czy nie kupić trochę jagód i poświęcić czas na przygotowanie tych dżemów.

Jagodowy dżem chia
2 słoiczki

składniki:
- 500 g jagód
- 2 łyżki nasion chia
- ok 2 łyżki miodu

Jagody wymieszać z miodem i gotować na małym ogniu aż puszczą sok i wiele z nich się rozpadnie. Następnie dodać chia i smażyć do czasu zgęstnienia dżemu, zajmie to ok 15- 20 minut. Po tym czasie dżem przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować 15- 20 minut po zagotowaniu się wody.
Więcej na temat przygotowania domowych przetworów znajdziesz tutaj.

Blueberry chia jam
2 jars

ingredients:
- 500 g blueberries
- 2 tablespoons chia seeds
- 2 tablespoons honey

In a pot combine honey and lueberries, cook on lov heat until almost crushed (about 10 minutes). Next add chia seeds and cook another 15-20 minutes until thickened, stir occasionally. Add jam into the prepared jars an pasteurize for 15-20 minutes, after the water has boiled.
More informations about making homemade preserves you can find here.
Enjoy!



9 komentarzy:

  1. Teraz tyle jagód, że aż grzech nie robić!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł, muszę go wykorzystać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też w zeszłym roku robiłam truskawkowy dżem z chia. Na początku byłam zachwycona, bo przecież taki zdrowy i w ogóle..;) Ale niestety nie wytrzymał zbyt długo - przyniesiony ze spiżarni po kilku miesiącach był zepsuty. Chyba cukier w przetworach to jednak cukier. Miód i chia nie wystarczyły do właściwej konserwacji dżemu. Ale zawsze można zrobić słoiczek czy dwa na bieżące potrzeby :) Wtedy - jak znalazł!

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę w końcu spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. 3 składniki - tak niewiele potrzeba do szczęścia <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Hmm...gdzie ta piwniczka z pysznościami na zimę:)))

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie dzisiaj zrobiłam truskawkowy - pycha! :)
    Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...