piątek, 26 sierpnia 2016

Sernik jagodowy z bezami

Sernik jagodowy z bezami

Blueberry cheesecake with meringues, for English scroll down


To sernik mojego lata. O niezapomnianym kolorze, cudownie delikatnej i rozpływającej się w ustach strukturze i słodkimi bezami. To ciasto to mój absolutny faworyt. Najbardziej podoba mi się to, że możesz zamrozić jagody, odmrozić je w zimę i zrobić takie cudo, kiedy za  oknami świat będzie pokrywał biały puch. Nie będę go chwalić, chyba widać jak smakował;)

Sernik jagodowy z bezami
tortownica 22 cm

składniki na bezy:
- 1 białko
- 60 g cukru
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- fioletowy barwnik

Bezy najlepiej zrobić dzień wcześniej.
Piekarnik nastawić na 100 C- termoobieg.
Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, powoli dodawać cukier, ubijając cały czas do uzyskania błyszczącej i gęstej masy. Dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować do połączenia. Na ściankach rękawa cukierniczego narysować 4 kreski z barwnika, po czym przełożyć bezę. Na papier do pieczenia wyciskać beziki, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 50-60 minut do wysuszenia. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki, odstawić do całkowitego wystudzenia.

składniki na spód sernika:
- 150 g ciemnych ciasteczek- użyłam oreo bez kremu
- 50 g roztopionego i ostudzonego masła

Ciasteczka zmiksować na piasek, dodać masło i zmiksować do połączenia. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać ciasteczka, ugnieść ręką i wstawić do lodówki na 30 minut.

składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 5 jajek
- 200 g cukru
- 300 g jagód

Piekarnik nastawić na 175 C- grzanie góra-dół. Na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą.
Jagody zmiksować na puree. Twaróg zmiksować z cukrem do połączenia, po czym dodać jajka i ponownie zmiksować. Dodać mąkę oraz budyń i zmiksować do połączenia. Dodać puree jagodowe i wymieszać szpatułką. Masę serową wylać na schłodzony spód i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 160 C i piec jeszcze 1- 1.15 h. Po upieczeniu piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki od piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia, po czym przełożyć do lodówki na przynajmniej 12 godzin.

składniki na galaretkę:
- 300 g jagód
- 1 galaretka owoce leśne
- 250 ml wody

Jagody zblendować na puree. Wodę zagotować, po czym połączyć z galaretką i ostudzić, dodać puree jagodowe i wymieszać. Tężejącą galaretkę przelać na wierzch ciasta i ponownie wstawić do lodówki. Po stężeniu udekorować bezami i podawać.
Smacznego!

Blueberry cheesecake with meringues
22 cm round form

ingredients for meringues:
- 1 egg white
- 60 g sugar
- 1/2 teaspoon potato starch
- purple food colouring

Preheat oven to 100 C.
Beat egg with pinch of salt until stiff peaks. Next gradually add sugar, beat constantly until get very glossy and dense foam. Add potato starch and mix until combined. "Draw" 4 stripes inside a piping bag with a colouring and add meringue. Pipe meringues onto a baking sheet lined with parchment paper. Next take into the preheated oven and bake approx. 50-60 minutes. Turn off oven, oper doors and set aside to cool completely. You can make meringues the day before serving.

ingredients for crust:
- 150 g black cookies- I used oreos without cream
- 50 g melted and cooled butter

Blend cookies until crumbles, add butter and blend again. Line bottom of the form with parchment paper and add crumbles, press with hands to get nice crust. Take into the fridge for 30 minutes.

ingredients for cheese filling:
- 1 kg farmer's cheese, ground three times
- 1 package vanilla custard powder (40g)
- 2 tablespoon all purpose flour
- 5 eggs
- 300 g blueberries
- 200 g sugar

Preheat oven to 175 C. and add casserole dish with ot water at the bottom of the oven.
Beat cheese with sugar, then add eggs and mix quickly until combined. Add flour, custard and mix again. Blend blueberries until puree, then add into the cheese, stir with spatula. Next pour cheese filling into the form with crust and take into the preheated oven. Bake 15 minutes then reduce temperature to 160 C and bake approx. 1- 1.15 hours. Turn off the oven, open doors and set aside to cool completely. Next take into the fridge for at least 12 hours.

ingredients for blueberry jelly:
- 300 g blueberries
- 1 lueberry jelly (70g)
- 250 g water

Blend blueberries until puree. Bring water to a boil and combine with jelly. Add puree and stir to combine. Next pour setting jelly at the top of the cake and take again into the fridge until set. Decorate with meringues and serve.
Enjoy!







7 komentarzy:

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...