Makaron zapiekany w sosie dyniowym z mieloną wieprzowiną i fasolą
Baked pasta in pumpkin sauce with minced pork and red beans, for English scroll down
To jedno z tych dań, które robi się szybko i smakuje wyśmienicie. Moja słabość do dyni w tym roku przekroczyła wszelkie granice, jem ją w zasadzie na okrągło i nadal mi się nie nudzi. Mam dla Was jeszcze naprawdę pysznych przepisów dyniowych i mam takie wrażenie, że na nich nie poprzestanę.
Ten makaron jest świetną propozycją na sycący i ciepły obiad dla czteroosobowej rodziny. Dynia oblepia makaron, tworząc fantastyczny sos, a przypieczony parmezan z wierzchu jest idealnym dopełnieniem całości. Koniecznie spróbujcie, warto!
Makaron zapiekany w sosie dyniowym z mieloną wieprzowiną i fasolą
4-5 porcji
składniki:
- 300 g makaronu rigatoni
- 280 g puree dyniowego
- 500 g mielonej wieprzowiny
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 250 ml bulionu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm kawałek imbiru
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej ostrej
- 1/4 łyżeczki kuminu
- 1/4 łyżeczki kolendry
- 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól, pieprz do smaku
- 1/4 szklanki startego parmezanu
Piekarnik nastawić na 200 C- grzanie góra-dół.
Cebulę, czosnek i imbir pokroić w drobną kostkę. Na 1 łyżce oleju kokosowego zeszklić cebulę, oddać czosnek oraz imbir i smażyć chwilę. Dodać mięso, przyprawić solą oraz pieprzem i smażyć aż zmieni kolor.
Puree dyniowe połączyć z bulionem oraz wszystkimi przyprawami. W międzyczasie ugotować makaron na pół twardo.
Do mięsa wlać sos dyniowy i wymieszać. Dodać fasolę oraz makaron i wymieszać do połączenia. Przyprawić solą i pieprzem w razie potrzeby. Zdjąć z ognia i na wierzch rozsypać parmezan. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok 20 minut. Po tym czasie wyjąć i podawać.
Smacznego!
Baked pasta casserole in pumpkin sauce with minced pork and red beans
4-5 portions
ingedients:
- 300 g rigatoni pasta
- 280 g pumpkin puree
- 500 g minced pork
- 1 can red beans
- 250 ml stock
- 1 onion
- 2 garlic cloves
- 2 cm piece of fresh ginger
- 1/2 teaspoon hot smoked paprika
- 1/4 teaspoon cumin
- 1/4 teapsoon coriander
- 1 teaspoon dried oregano
- 1 teaspoon dried wild garlic
- salt and pepper to taste
- 1/4 cup parmesan, grated
Preheat oven to 200 C.
Cut onion, garlic and ginger into small cubes. In a frying pan heat 1 tablespoon coconut oil over medium heat and add onion, fry until glossy. Add garlic and ginger, fry for another minute. Add meat, season with salt and pepper and fry until meat has changed the colour.
In a bowl combine puree, stock and all spieces. Meanwhile cook pasta until al dente.
Add sauce into the meat and stir. Add drained beans and pasta, stir co combine and season with salt and pepper if needed. Remove from the stove and sprinke the top with parmesan. Take into the preheated oven and bake approx. 20 minutes. Take out from the ocen and serve.
Enjoy!
poezja <3
OdpowiedzUsuńNo to zaczynamy rządy dyni :-)
OdpowiedzUsuńale smacznie :) lubię takie dania!
OdpowiedzUsuńprzepyszny <3
OdpowiedzUsuńKocham dynie! Tej jesieni jeszcze się za nie nie zabrałam, ale jak już wrócę do domu... Oj, będzie dyniowe szaleństwo! A ten makaron będzie jego częścią :)
OdpowiedzUsuńPyszności, danie bardzo sycące, cała rodzina jadła z apetytem nie wiedząc, że jest tam też dynia, którą nie każdy lubi 😉 Będę powtarzać 😍
OdpowiedzUsuń