środa, 28 września 2016

Crostini z chutney'em śliwkowym, twarożkiem i syropem daktylowym

Crostini z chutney'em śiwkowym, twarożkiem i syropem daktylowym


Plum chutney, farmer's cheese and date syrup crostini, for English scroll down


Ostatnim razem na blogu pojawił się sam przepis na chutney śliwkowy. Dzisiaj postanowiłam pokazać Wam, jak fantastycznie można go podać bez używania mięsa. Takie crostini to świetny pomysł na imprezę albo romantyczną kolację. Smaki nie są pospolite, więc możemy spodziewać się dużego zainteresowania;) Uwielbiam takie połączenie słodkiego, kwaśnego i lekko ostrego, każdy składnik dopełni się nawzajem, tworząc cudo n talerzu, warto spróbować;)

Crostini z chutney'em śliwkowym, twarożkiem i syropem daktylowym
10 sztuk

składniki:
- 1 długa bagietka
- 200 g twarogu
- ok 40 ml mleka
- sól, pieprz do smaku
- syrop daktylowy
- mięta do dekoracji
- 10 łyżeczek chutney'u śliwkowego z romzarynem- przepis tutaj
- olej kokosowy

Piekarnik nastawić na 200 C- grzanie góra-dół.
Bagietkę pokroić na 10 kromek, każdą bardzo cienko wysmarować olejem kokosowym (z obydwu stron).
Bagietki wstawić do nagrzanego piekarnia i piec po 3-4 minuty z każdej strony.
Twaróg połączyć z mlekiem, aby rozluźnić strukturę, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Na bagietkę nakładać twarożek, następnie łyżeczkę chutney'u i polać syropem daktylowym. Ozdobić miętą i podawać.
Smacznego!

Plum chutney, farmer's cheese and date syrup crostini
10 pieces

ingredients:
- 1 long baquette
- 200 g farmer's cheese
- about 40 ml milk
- salt and pepper to taste
- date syrup
- 10 teaspoons plum chutney with rosemary- recipe here
- mint to decoration
- coconut oil

Preheat oven to 200 C.
Cut baquette into 10 thick slices and spread thin layer of coconut oil on each side of slice.
Take slices into the preheated oven and bake 3-4 minute on each side.
Meanwhile combine farmer's cheese and milk to loosen the structure. Season with salt and pepper. Spread cheese onto the baquette slices, then add 1 teaspoon plum chutney on each slice. Pour with date syrup and decorate with minut, serve.
Enjoy!






7 komentarzy:

  1. super pomysł na śniadanko !

    OdpowiedzUsuń
  2. Na taką imprezę to ja bardzo chętnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. narobiłaś mi ochoty na domowy chutney :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super wyglądają :) Kilka dni temu kupiłam syrop daktylowy, więc jakoś muszę go spożytkować :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Na takie fantastyczne crostini to nawet nie musisz mnie namawiać :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Marzą mi się takie na śniadanie :-)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...