Naleśniki dyniowe z pieczonymi figami i ricottą
Pumpkin crepes with roasted figs and ricotta, for English scroll down
Naleśniki to kolejne danie, które u mnie sprawdza się zawsze. Uwielbiam je robić, szczególnie na śniadanie, ale w zasadzie na obiad też bardzo często u mnie goszczą. Tym razem postanowiłam nie dość, że urozmaicić ciasto o puree dyniowe to zrobić wersję bezglutenową. Pieczone figi są cudem owocowym i zachęcam wszystkich, żeby je zrobili, nie będziecie żałować, w żaden sposób:)
Ricotta dopełnia całość i wszystko razem tworzy fantastyczne, jesienne połączenie na rozpoczęcie idealnego dnia;)
Naleśniki dyniowe z pieczonymi figami i ricottą
5-6 sztuk
składniki:
- 100 g mąki kukurydzianej (dla podstawowej wersji mąką pszenna)
- 100 g puree dyniowego
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/8 łyżeczki kardamonu
- 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/8 łyżeczki imbiru
- 5 fig
- 250 g ricotty
- 1 łyżka miodu
Piekarnik nastawić na 200 C- grzanie góra dół. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
Pure rozmieszać z jajkami i mlekiem na gładką masę, dodać mąkę i wszystkie przyprawy, wymieszać do połączenia bez grudek.
Naleśnii smażyć na lekko natłuszczonej patelni z obydwu stron do zrumienieia.
Figi pokroić na ósemki, ułożyć na blaszce i polać miodem, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 5-7 minut aż lekko się rozpadną
Naleśniki posmarować ricottą i ułożyć figi, podawać.
Smacznego!
Pumpkin crepes with roasted figs and ricotta (glutenfree)
5-6 crepes
ingredients:
- 100 g corn flour (basic recipe: all purpose flour)
- 100 g pumpkin puree
- 250 ml milk
- 2 eggs
- 1/4 teaspoon cinnamon
- 1/8 teaspoon gound ginger
- 1/8 teaspoon cardamon
- 1/8 teaspoon nutmeg
- 5 figs
- 250 g ricotta
- 1 tablespoon honey
Preheat oven to 200 C. Line a baking sheet with parchment paper.
In a bowl combine milk, puree and egg until smooth, add flour and all spieces and stir to combine without lumps. Fry crepes on lightly oiled frying pan on each side until golden.
Cut figs into eights and take onto the baking sheet. Pour with honey and take into the preheated oven. Bake approx. 5-8 minutes until lightly mashed.
Spread ricotta over the pancakes and add figs, serve.
Enjoy!
istna rooozpusta! <3
OdpowiedzUsuńymmm, nabrałam smaka na takie cieniutkie naleśniczki ^^
OdpowiedzUsuńAbsolutnie urzekające :-)
OdpowiedzUsuńWybornie:)
OdpowiedzUsuńTe naleśniki to absolutne mistrzostwo świata! *.*
OdpowiedzUsuńZjadłabym nawet dziesięć! :)
Genialne zdjęcia! :)
Wspaniała kombinacja, taka wczesno-jesienna :-)
OdpowiedzUsuńTakie wypasione naleśniki mogłabym jeść bez końca :D
OdpowiedzUsuńJadłbym bez opamiętania <3
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa propozycja :)
OdpowiedzUsuńTakie śniadania to ja bym mogła jeść przez całą jesień. Żeby tylko ktoś chciał mi takie robić... ;)
OdpowiedzUsuń