Tarta z kaszą gryczaną, kurczakiem i fetą
Buckwheat, chicken and feta tart, for English scroll down
Uwielbiam tarty na obiad. Nie są trudne w zrobieniu, a dają mnóstwo możliwości i można przy nich sporo pokombinować, używając swojej wyobraźni.
Moja rodzina lubi tarty, ale muszą być dosyć konkretne, inaczej dostanę odpowiedź, że owszem "jest smaczna, ale mam wrażenie, jakbym jadł ciasto na obiad". Tak, czasem muszę się z obiadami natrudzić...;)
Ta tarta jest fantastyczna, nadzienie z kaszy gryczanej bardzo mi zasmakowało i mogłabym je nawet jeść bez zapiekania;) Świetnie się kroi i idealnie pasuje razem z kleksem kwaśnej śmietany czy sosem musztardowo-miodowym.
Tarta z kaszą gryczaną, kurczakiem i fetą
24 cm
składniki na ciasto:
- 190 g mąki pszennej
- 60 g mąki kukurydzianej
- 125 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
Mąki przesiać do miski razem z solą, dodać zimne masło pokrojone w kostkę i rozkruszyć w palcach do powstania kruszonki. Dodać jajko i szybko zagnieść w kulę. Zawinąć w folię spożywczą, spłaszczyć na kształt dysku i wstawić do lodówki na godzinę.
Piekarnik nastawić na 190 C- grzanie góra-dół.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na omączonym blacie na 3-4 mm placek i wyłożyć nim formę do tarty. Spód nakłuć widelcem i wyłożyć papierem do pieczenia. Do środka tarty wsypać obciążenie i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 10 minut z obciążeniem i 10 minut bez obciążenia. Wyjąć z piekarnika i odstawić na chwilę do wystudzenia.
składniki na nadzienie:
- 200 g kaszy gryczanej
- 450 ml wody
- 1 liść laurowy
- 1 ziele angielskie
- 200 g śmietany kwaśnej 18%
- 2 jajka
- 100 g fety
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki oregano suszonego
- 1/2 łyżeczki bazylii suszonej
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
- 1/4 łyżeczki kuminu
- 1/4 łyżeczki papryki wędzonej ostrej
Wodę zagotować razem z zielem angielskim, liściem laurowym i odrobiną soli. Do gotującej się wody wrzucić kaszę i gotować tylko do wchłonięcia wody. Następnie owinąć kocem i odstawić na ok 30 minut.
Kurczaka, czosnek i cebulę pokroić w drobną kostkę. Kurczaka przyprawić solą i pieprzem. Na 1-2 łyżkach oliwy zeszklić cebulę, następnie dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilę. Po tym czasie wrzucić kurczaka i smażyć na sporym ogniu aż zmieni kolor (2-3 minuty).
W misce połączyć ostudzoną kaszę, kurczaka z cebulą, śmietanę, jajka i wszystkie przyprawy. Przyprawić solą i pieprzem. Nadzieniem wyłożyć podpieczony spód tarty i na wierzch rozkruszyć fetę.
Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C (grzanie góra-dół) i piec ok 45-50 minut.
Po tym czasie wyjąć, chwilę ostudzić i podawać.
Smacznego!
Buckwheat, chicken and feta tart
24 cm
ingredients for crust:
- 190 g all purpose flour
- 60 g corn flour
- 125 g cold butter, cubed
- 1 egg
- 1/2 teaspoon salt
In a bowl combine all dry ingredients, add butter and crush with fingers until crublmed. Add egg and quickly form a ball. Wrap crust into a plastic foil, flatten on a disc shape and take into the fridge for 1 hour.
Preheat oven to 190 C.
Remove crust from the fridge and roll into a 3-4 mm circle. Take the crust into the tart form, then prick the bottom with a fork. Add parchemnt paper and pie weights. Take crust into the preheated oven and bake 10 minutes, remove weights and bake another 10 minutes. Take the crust out from the oven and set aside to cool.
ingredients for filling;
- 200 g buckwehat
- 450 ml water
- 1 bay leaf
- 1 whole allspice
- 400 g chicken breast, skinless and boneless
- 200 g sour cream
- 2 eggs
- 100 g feta cheese
- 1 onion
- 1 garlic clove
- salt, pepper to taste
- 1/2 teaspoon dried basil
- 1/2 teaspoon dried oregano
- 1/2 teaspoon dried wild garlic
- 1/4 teaspoon cumin
- 1/4 teaspoon hot smoked paprika
Bring water to a boil with bay leaf, allspice and pinch of salt. Add buckwheat, cover and cook just until to soak the water- about 10-15 minutes. Next remove from the stove and wrap the pot with a blanket, set aside for 30 minutes.
Cut chciken, onion and garlic into small cubes. Season chicken with salt and pepper. On a frying pan heat 1-2 tablespoons olive oil and add onion, fry until glossy, then add garlic and fry for a while. Add chicken and fry until has changed the colour (2-3 minutes).
In a bowl combine cooled buckwheat, chicken, sour cream, eggs and all spices. Season with salt and pepper. Pour the filling into the prebaked crust and sprinke with feta cheese. Take into the preheated to 180 C oven and bake 45-50 minutes. Remove from the oven, cool for a while and serve.
Enjoy!
Genialna tarta! Treściwa i na pewno bardzo smaczna ;)
OdpowiedzUsuńZaciekawił mnie ten przepis:)
OdpowiedzUsuńMmm... Też lubię tarty, a ta wygląda niezwykle kusząco :)
OdpowiedzUsuńW życiu bym nie wpadła na to, że kasze gryczaną można w taki sposób przygotować, świetna inspiracja!
OdpowiedzUsuń