środa, 7 września 2016

Dżem śliwkowo-bananowy

Dżem śliwkowo-bananowy

Banana and plum jam, for English scroll down


A pomyśleć, że kiedyś nie przepadałam za bananami... Teraj jem je właściwie codziennie w przeróżnej postaci, do owsianki, do placuszków, do jogurtu. Zastosowań jest mnóstwo, więc pomyślałam, że jeszcze lepszym zastosowaniem będzie wykorzystanie bananów do dżemu. Teraz, kiedy nadchodzi jesień (mam już dla Was cudowne przepisy z dynią!), śliwek jest pod dostatkiem, więc postanowiłam połączyć te dwa owoce. Dżem jest przepyszny, owszem jest dosyć słodki, ale naprawdę warto go zrobić, ponieważ każda kanapka będzie z nim lepsza, uwierzcie;)

Dżem bananowo-śliwkowy
4 słoiczki

składniki
- 600 g bananów, obranych
- 600 g śliwek, bez pestek (u mnie węgierki i renklody)
- 100 g cukru

Owoce pokroić w kostkę. Wszystkie składniki dodać do garnka i smażyć na małym ogniu do uzyskania konsystencji dżemu- ok 2 godziny. Dżem mieszać czasami.
Gotowy dżem przełożyć do wyparzonych słoików i pasteryzować 15-20 minut od zagotowania się wody.
Więcej na temat przygotowania własnych przetworów znajdziesz tutaj.
Smacznego!

Banana and plum jam
4 small jars

ingredients:
- 600 g bananas, peeled
- 600 g plums, seedless
- 100 g sugar

Cut fruits into cubes. Add all ingredients into a big pot and cook on low heat until almost smooth and get nice jelly consistence- about 2 hours. Stir occasionally while cooking. Take jam into the prepared jars and pasteurize 15-20 minutes after the water has boiled.
More infromations about making homemade preserves you can find here.
Enjoy!




7 komentarzy:

  1. śliwka i banan? ciekawa jestem takiego połączenia

    OdpowiedzUsuń
  2. no w końcu! :D banan do Ciebie przemówił <3 :D haha!
    Połączenie zaskakujące bo w dżemie, ciekawe mnie smak ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie świetne połączenie, mój synek byłby zachwycony :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie umiem wyobrazić sobie smaku,ale znając Twój gust kulinarny przeczuwam,że jest znakomity:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda niesamowicie, a pewnie jeszcze lepiej smakuje :)
    pozdrawiam, mikrouszkodzenia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. omomom, ten dżem jeszcze z Twoim chlebem to musi być poezja :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Banany i śliwki...? Intrygujące połączenie :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...